Катя Стоянова

Чуйте тази статия!
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катя Стоянова
българска оперна певица
Портрет на Катя Стоянова в ролята на Кармен от Иван Димитров, 1913 г.
1913 г.
Родена
Катя Василева Стоянова
Починала
26 януари 1956 г. (78 г.)

НаградиЗа гражданска заслуга
Музикална кариера
Инструментивокал
Гласмецосопран

Катя Василева Стоянова е българска оперна певица, мецосопран.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в бесарабския град Болград в семейство на любители музиканти. Учи оперно пеене при прочути за времето си вокални педагози в Дрезден, Виена и Мюнхен.

Още с пристигането си в България през 1899 година заминава на концертно турне из страната с други изпълнители от родния си край като певеца Константин Михайлов-Стоян и пианистката Мара Черен. След завръщането си от турнето започва работа като гимназиална учителка по пеене и на това поприще се изявява до 1905 година.[1] През учебната 1904 – 1905 година преподава в новоразкритото Частно музикално училище, което е първото музикално училище в България и предшественик на Национално музикално училище „Любомир Пипков“.[2] От 1905 до 1907 година Катя Стоянова прави специализация в Мюнхен, а след завръщането си и до 1921 година продължава да работи като учител.[1]

Наред с изпълнителските си изяви, Катя Стоянова основава и дирижира дамски хор при читалище „Славянска беседа“, с който взема участие в редица благотворителни прояви. Носител е на орден „За гражданска заслуга“ – I степен.[1]

Роли[редактиране | редактиране на кода]

В периодите 1913 – 1915 и 1917 – 1921 Стоянова пее на сцената на Българска оперна дружба, като дебютът ѝ на 7 април 1913 година е в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе. Други роли, които тя изпълнява, са на:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Аудио файл
Аудио файл
Прослушайте аудиостатията „Катя Стоянова“ в OGG-формат (инфо)
Тази аудиостатия е създадена по текстовата версия от 1 ноември 2010, и е възможно да не отразява настъпилите впоследствие промени.
  1. а б в Енциклопедия на българската музикална култура. София, Издателство на БАН, 1967. с. 412. (на български)
  2. История на Национално музикално училище „Любомир Пипков“, официален сайт на НМУ