Лама Джампа Тайе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лама Джампа Тайе

Лама Джампа Тайе е будистки учител (лама), преподаващ методите на традициите Сакя и Карма Кагю на тибетския будизъм. Той преподава повече от тридесет години и е духовен лидер на организацията от будистки центрове, наречена Дечен.[1] Автор е на няколко книги за тибетския будизъм и има докторска степен от Манчестърския Университет за изследвания на тибетската религия. Известен е като един от първите хора от Запада, упълномощени да преподават ученията на Ваджраяна. [2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа Тайе е роден в католическо семейство в Манчестър през 1952 и през 1973 г. на двадесетгодишна възраст среща първия си учител Карма Тинлей Ринпоче. [3] Други главни учители за него са Техни Светейшества Сакя Тризин и Кармапа (както шестнадесетия, така и седемнадесетия). Донякъде необичайно лама Джампа има отговорността и пълномощията да преподава ученията на две приемствености на тибетския будизъм: Сакя и Карма Кагю заради широтата както на медитативния си опит, така и на академичната си подготовка. [4]

Дечен[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа Тайе е духовен ръководител на мрежа от будистки центрове, наречена Дечен (на тибетски „велико блаженство“) с пълномощията и от името на своя учител Карма Тинлей Ринпоче. Това са повече от двадесет центъра във Великобритания, САЩ, Мексико и няколко страни в Европа, между които България.

Преподаване[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа пътува интензивно и дава учения и посвещения в много страни както за Дечен, така и по покана на други организации. [1] Лама Джампа също е и преподавател в Международния будистки институт на Кармапа (КИБИ) в Делхи. [5] Негово Светейшество Сакя Тризин казва: „Бих искал да поздравя Лама Джампа Тайе за непоколебимия ентусиазъм и усилия отдадени на благородната кауза да направи дхарма достъпна за тези, които имат интерес от нея и да го насърча да продължи добрата си работа.“ [6] В преподаването си Лама Джампа следва традиционния за тибетския будизъм стил, като поставя ударение и на историческия аспект на Ваджраяна и по този начин той утвърждава непрекъснатата приемственост на ученията.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Dechen Website // Архивиран от оригинала на 2011-05-04. Посетен на 2014-01-16.
  2. Rawlinson, Andrew. The Book of Enlightened Masters. Open Court, 1997. ISBN 0812693108. с. 336.
  3. Website of Karma Thinley Rinpoche
  4. Snelling, John. The Buddhist handbook: a complete guide to Buddhist teaching, practice, history, and schools. Century, 1987. ISBN 0712615547. с. 331.
  5. Website of Karmapa International Buddhist Society // Архивиран от оригинала на 2021-02-27. Посетен на 2014-01-16.
  6. Rain of Clarity. Ganesha Press, 2006. ISBN 0950911941. с. 6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]