Направо към съдържанието

Лопон Чечу Ринпоче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лопон Чечу Ринпоче
Лама, будистки учител
Роден
1918 г.
Починал
10 юни 2003 г. (85 г.)

РелигияБудизъм

Лопон Чечу Ринпоче (1918 – 10 юни 2003) е изтъкнат учител на Тибетския будизъм, почитан в целия Хималайски район, и с множество ученици както на Изток, така и на Запад.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Като момче той е ръкоположен за монах в най-големия манастир на Бутан, Пунака Дзонг. Обучава се при различни учители от всички основни линии на Тибетския Будизъм – преди всичко Друкпа Кагю и Карма Кагю. След срещата си с Шестнадесетия Гялва Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже в Бутан през 1944 г. той става негов близък ученик и получава от него всички същностни поучения на линията Карма Кагю. Кармапа казва следните думи за Ринпоче: „Ако аз съм Буда, то той е Ананда.“ А Ананда е главният ученик на историческия Буда Шакямуни. Освен приемственостите от Кармапа Чечу Ринпоче получава приемствености и от велики лами на още три линии на Тибетския Будизъм: Гелуг, Сакя и Нингма.

Активности[редактиране | редактиране на кода]

От своята база в Катманду, Непал Лопон Чечу играе ключова роля с грижата си за развитието на Будизма в Непал след Китайската окупация на Тибет. Той придобива огромно влияние сред многообразната будистка общност на Непал и е уважаван не само като велик лама, а и заради умелите му политически действия. През 80-те краля лично го натоварва с отговорността за цялата Будистка активност в Непал. Например Ринпоче е търсен при разпределянето на даренията за всичките 2000 манастира в страната. Повече от двадесет години той е активен съветник за поддръжката на съществуващите манастири, а също и работа по нови проекти. През 1988 г. Лопон Чечу Ринпоче за първи път посещава западния свят и през следващите петнадесет години дава поучения и благословия на хиляди хора в Европа, Русия и двете Америки. През 1997 Ринпоче установява Буда Дхарма Център – манастир близо до Сваямбху в Катманду.

Лопон Чечу построява много Ступи (монументи символизиращи просветления ум на Буда) както на Изток така и на Запад. Перлата в короната му и едно от най-големите дела от неговото наследство е Ступата на Просветлението в Беналмадена, МалагаИспания, открита през 2003 г. Със своите 33 м или 108 стъпки тя е най-голямата Ступа в Западния свят.[1]

Лопон Чечу е първият учител на Лама Оле Нидал, основател и важен стълб за неговата работа на Запад. Ринпоче умира на 10 юни 2003 г. Той е един от последните лами на своето поколение обучавани в стария Тибет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]