Љ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Л
м Робот Промяна: th:Љ
Ред 38: Ред 38:
[[sl:Љ]]
[[sl:Љ]]
[[sr:Љ (ћириличко)]]
[[sr:Љ (ћириличко)]]
[[th:Lje]]
[[th:Љ]]
[[zh:Љ]]
[[zh:Љ]]

Версия от 08:44, 16 декември 2008

Љ, љ e четиринадесетата буква от сръбската и петнадесетата буква от македонската азбука и означава палаталния звук /lj/, тоест меко л [л']. Љ е лигатурна буква, съставена от буквите Л и Ь. Въведена е от Вук Караджич в неговата граматика "Писменица сербскога їезика по говору простога народа" (Виена, 1814 [репринт: Краљево: ГИРО "Слово", 1984]). Аналогична буква на Љ е Њ.

Буква Љ е измислена от Вук Караджич случайно. Той разбира, че старата сръбска буква "дервь" (Ћ) "представлява не друго, а слято изписани т и ь". Така той решава да приложи същия метод и при други букви, като създава Љ и Њ. В последствие става ясно, че лигатурите Љ и Њ са се срещали в славянските ръкописи и по-рано, но без да имат статут на отделни букви.

В новосъздадената македонска азбука буквата Љ е въведена по сръбски образец от Езиковите комисии на АСНОМ на 4 декември 1944 година след гласуване (9 гласа "за", 2 "против").

Съществуването на отделни букви именно за обозначаването на звуковете Љ и Њ не е случайно. В някои южнославянски езици още от древни времена малко съгласни звуци могат да бъдат твърди и меки. Преди всичко "променлива мекост" имали Л и Н, и се чудели как да я обозначат в книжнината — като изписвали дъгичка над буквата; с отметка, която прдавала на буквите изгледа ЛГ и НГ; в босанчицата с диграф по латински образец ЋЛ и ЋН; или дори ѢЛ и ѢН като по френски или италиански образец — canaglia и cognac и др.

Литература

  • Иван Кочев, Иван Александров. Документи за съчиняването на «македонския книжовен език» // Македонски преглед (Macedonian review). Списание за наука, литература и обществен живот. Година XIV, книга 4 (София, 1991). Стр. 17. ISSN 0861-2277.

Външни препратки

Шаблон:Лингвистика-мъниче