Независима държава Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м препратки
мРедакция без резюме
Ред 4: Ред 4:
|официално-име =
|официално-име =
|кратко-име = Македония
|кратко-име = Македония
|знаме = Flag of the Internal Macedonian Revolutionary Organization.png
|знаме = Flag of IMRO.svg
|герб =
|герб =
|национален_девиз = [[Свобода или смърт]]
|национален_девиз = [[Свобода или смърт]]

Версия от 19:26, 5 август 2014

Тази статия е за неосъществения проект. За съвременната държава вижте Република Македония.

Независима република Македония
8 септември 1944 – 13 ноември 1944
Знаме
Знаме
      
Девиз: Свобода или смърт
Химн: Изгрей зора на свободата
Местоположение на Независима република Македония
Местоположение на Независима република Македония
Континент
СтолицаСкопие
Официален езикбългарски
Форма на управление
ИсторияВтора световна война
Валута
Предшественик
Нацистка Германия Нацистка Германия
Царство България Царство България
Наследник
СФРЮ СФРЮ
СР Македония СР Македония
Днес част от Република Македония
България
Гърция
Сърбия
Албания
Независима република Македония в Общомедия

Независима република Македония (НРМ) е неосъществен проект под ръководството на ВМРО за създаване на независима държава в Македония в края на Втората световна война.

История

Богдан Филов в своя дневник от 30 август 1944 г. споменава, че Александър Станишев е във връзка с македонски дейци и подкрепя идеята да се провъзгласи независима Македония, като желанието им било в нея да останат 2 български дивизии, докато се организира местна войска.[1]

В началото на септември 1944 г. Адолф Хитлер е наясно, че не може да разчита България да удържи натиска на Червената армия. Той се свързва с Иван Михайлов, който по онова време е в Независимата хърватска държава с надеждата, че последният ще може да му окаже подкрепа в Македония, където българските войски започват да се изтеглят. Михайлов посещава София и след проведени консултации отпътува за Скопие. Там той престоява няколко дни между 5 и 9 септември и прави сондажи сред бившите структури на ВМРО, като осъществява и контакт с поделенията на „Охрана“ в Егейска Македония. Предлага поста на президент на републиката на Христо Татарчев, но той отказва. Така той се убеждава, че му липсва достатъчно подкрепа, а комунистическите партизани на Тито са във възход. Михайлов осъзнава, че Германия губи войната, а България е пред окупация от СССР. Той заявява на германците, че вече е късно и с цел избягване на излишни кръвопролития се отказва.[2] Впоследствие Михайлов се завръща с германски конвой в Хърватия.

Все пак в периода на безвластие, започнал от началото на септември и продължил до началото на ноември, служителите от старата българска администрация, повечето от които са и бивши членове на ВМРО, продължават да изпълняват функциите си. Подразделенията на българската армия, останали на територията на Вардарска Македония, и изтеглящите се от бившото Кралство Гърция части на Вермахта оказват логистична подкрепа на тази администрация. Така до настъплението на ръководената от новото правителство на Отечествения фронт Българска армия през октомври и началото на ноември, югославските партизани не могат да установят пряк контрол върху цялата територия на областта.

Бележки

Шаблон:История-мъниче