Порфирий (философ): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-grc,la}} => {{lang|grc,la}}
Ред 27: Ред 27:


== Творчество ==
== Творчество ==
Голямото по обем творчество на Порфирий включва около 70 съчинения на различни теми. Сред тях са „Мисли върху умопостижимито“, „Пещерата на нимфите“, коментари върху диалозите на [[Платон]], върху съчинения на [[Аристотел]] (като най-известните са въведението и коментара му на „Категории“ на Аристотел), [[Омир]], [[Пиндар]], [[Тукидид]], [[Птолемей]], Халдейските оракули. Пише биографии на Плотин и [[Питагор]], както и история на философията, която се приема за първото подобно съчинение. Пише други трактати за астрологията, музиката, теологията, както и такива като например „За въздържанието от ядене на одушевени същества“, което коментира темата за [[вегетарианство]]то, „Против християните“, където критикува християнството, „За статуите на боговете“, „Писмо до Анебон“, египетски жрец, „Писмо до Марцела“ и др.
Голямото по обем творчество на Порфирий включва около 70 съчинения на различни теми. Сред тях са „Мисли върху умопостижимито“, „Пещерата на нимфите“, коментари върху диалозите на [[Платон]], върху съчинения на [[Аристотел]] (като най-известните са въведението и коментара му на [[Категории (Аристотел)|„Категории“ на Аристотел]]), [[Омир]], [[Пиндар]], [[Тукидид]], [[Птолемей]], Халдейските оракули. Пише биографии на Плотин и [[Питагор]], както и история на философията, която се приема за първото подобно съчинение. Пише други трактати за астрологията, музиката, теологията, както и такива като например „За въздържанието от ядене на одушевени същества“, което коментира темата за [[вегетарианство]]то, „Против християните“, където критикува християнството, „За статуите на боговете“, „Писмо до Анебон“, египетски жрец, „Писмо до Марцела“ и др.


{{Философи неоплатоници}}
{{Философи неоплатоници}}

Версия от 12:04, 5 май 2019

Вижте пояснителната страница за други личности с името Порфирий.

Порфирий
Πορφύριος
древногръцки философ
Роден
около 233 г.
Починал
около 301 г. (68 г.)
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаАнтична философия
Порфирий в Общомедия

Порфирий (на старогръцки: Πορφύριος, на латински: Porphyrios) (5 октомври 234, Тир – 305, Рим) e неоплатонически философ, ученик на Плотин и учител на Ямблих.

Живот

Роден е във финикийския град Тир. Истинското му име е Малх (Malchus), което означава „цар“ и се предполага, че родът му е със знатен произход. В Атина учи граматика и реторика при Касий Лонгин, а през 263 г. отива в Рим, където влиза в школата на Плотин. Той става негов близък приятел и след смъртта му поема ръководството на школата, пише негова биография и издава записките му. В края на живота си Порфирий се жени за вдовицата Марцела.

Творчество

Голямото по обем творчество на Порфирий включва около 70 съчинения на различни теми. Сред тях са „Мисли върху умопостижимито“, „Пещерата на нимфите“, коментари върху диалозите на Платон, върху съчинения на Аристотел (като най-известните са въведението и коментара му на „Категории“ на Аристотел), Омир, Пиндар, Тукидид, Птолемей, Халдейските оракули. Пише биографии на Плотин и Питагор, както и история на философията, която се приема за първото подобно съчинение. Пише други трактати за астрологията, музиката, теологията, както и такива като например „За въздържанието от ядене на одушевени същества“, което коментира темата за вегетарианството, „Против християните“, където критикува християнството, „За статуите на боговете“, „Писмо до Анебон“, египетски жрец, „Писмо до Марцела“ и др.