Теодора Петралифина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодора Петралифина
православна светица
фреска на Света Теодора Артенска
фреска на Света Теодора Артенска

Родена
около 1210 г.
Починала
около 1280 г. (70 г.)
Арта, Епирско деспотство
ПогребанаАрта, Гърция
Канонизация
Празник11 март
Семейство
БащаЙоан Петралифа
СъпругМихаил II Комнин
ДецаНикифор I Комнин
Димитър Дука Комнин Кутрулес
Анна Комнина Дукина
Йоан Дука
Елена Дукина
Теодора Петралифина в Общомедия

Теодора Петралифина (на гръцки: Θεοδώρα Πετραλίφαινα) е византийска аристократка от XIII век, канонизирана за светица от православната църква като Света Теодора Артенска (на гръцки: Αγία Θεοδώρα της Άρτας).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Епирското деспотство по времето на Теодора

Теодора Дукина Петралоифаина Василиса е родена през 1225 г. в Солун. Произлиза от знатната фамилия Петралифа. Дъщеря е на Йоан Петралифа и съпругата му Елена. Нейният баща е управител на Тесалия и Македония с ранг севастократор при император Йоан III Дука Ватаци.

Още като дете, около 1230/31 година, Теодора е омъжена за Михаил II Комнин Дука, деспот на Епир и Тесалия (1231). След сватбата Теодора живее в епирската столица Арта, където с нейно съдействие в средата на века е построена деспотската резиденция. Михаил II си хваща любовница Гангрена и изгонва бременната Теодора. Тя живее дълги години, без да се оплаква съвсем бедно, при един свещеник. След шест години Михаил II я връща отново при себе си. След смъртта на съпруга си, Теодора, по византийска традиция, става монахиня в дарения от нея манастир „Свети Георги“ в Арта, където умира и е погребана. Гробът ѝ скоро става място за поклонение и тя е призната за светица от Православната църква. Построената от нея манастирска църква в „Света Богородица Долна“ е преименувана в нейна чест на „Света Теодора“. Паметта ѝ се чества на 11 март. Църквата е запазена днес.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Света Теодора“ в Арта

Теодора Петралифина има с Михаил II шест деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]