Алцек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алцек.

Алцек
български кан
Лични данни
Роден 7 век
Починал (?)
Семейство
Династия Дуло (?)
Баща Кубрат (?)

Алцѐк според Теофан Изповедник е петият син на кан Кубрат.

Теофан Изповедник съобщава, че след разпадането на Велика България, част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат — Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Павел Дякон отделя място в историята си за преселването на прабългарите в областта Беневентум: под предводителството на кан Алцек българите дошли в Италия при краля на лангобардите Гримуалд (662-667), който ги изпратил при сина си Ромуалд I от Беневенто в Беневентум, където се заселили в Сепине, Бовиане и Инзерния[1]. Павел Дякон обаче не дава данни откъде са дошли Алцековите прабългари. Повече сведения за кан Алцек няма.[2]

На науката е известен и още един хан Алцек (Alciocus, латинизирана форма на Алцек), който е бил вожд на прабългарските орди в състава на Аварския хаганат. Основен източник за тези събития е средновековната хроника на Фредегар. През 631 година избухнала междуособна война между Алциоковите прабългари и аварските вождове за престола на хаганата, в която прабългарите били разбити и се преселили в Бавария. Франкският крал Дагоберт I разрешил на Алциоковите прабългари да се заселят в тези земи, но тайно заповядал на своите командри да избият българите през нощта. Баварците, по това време зависими от франките, в определената нощ ги нападали и изклали. Едва 700 от общо 9000-те Алциокови българи успели да се спасят от клането и да преминат през Алпите, след което се заселили в италийските земи. Там крал Гримуалд в 668 г. разрешил тази малка група прабългари да се засели в т.н. Пентаполис между Венеция и Равена, по-късно те отиват още по̀ на юг между Бари и Метапонт срещу о-в Сицилия. Макар приела италианския език българската аристокрация запазва съзнанието за етническия си произход. В средновековието нейните феодални владения са наричани булгарии, а много от самите феодали се именуват Булгаро и пазят това име и до днес.

Някои историци са на мнение, че Алцек и Алциок са една и съща историческа личност — най-малкият син на кан Кубрат, а други ги смятат за родственици — баща и син, но за тези хипотези, няма преки доказателства и почиват само на изследователски изводи.

Литература[редактиране | edit source]

  • За Алцек (Alzeco) може да се прочете на английски в книга 5, капител 29 на Павел Дякон [1]
  • Винченцо Д`Амико. Българите, живеещи в Италия през Късното средновековие. Рим. 1942 [[2]]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. (Pauli Diac. HL, V, 29)
  2. (Златарски. История, I, 1, с. 173).