Арабски християни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Арабски християни (на арабски: مسيحيون عرب) е сложен термин за обозначение на различни етнически и конфесионални общности на местни жители от арабските страни, които са християни.

Някои от тях като коптите считат себе си за наследници на народите, които живеят в Близкия изток до завладяването му по време на арабската инвазия в този регион, запазвайки религиозната си принадлежност. Изключение от това правило са арабските християни живеещи в Израел, Палестинската автономия, Ливан, Йордания и Сирия. Те освен арабски корени са и потомци на населението на Йерусалимското кралство, Триполитанско графство и други създадени от кръстоносците.

Арабските християни по правило са загубили своята първа народностна идентичност (с изключение на коптите) и се считат за араби. Също така всички те са загубили и своя роден език и говорят различни диалекти на арабския език. Въпреки това, коптите използват литургийно коптски език, а в ежедневието си само арабски.

В Близкия Изток и Северна Африка има около 28 християнски деноминации, наброяващи около 15 милиона вярващи. В момента броят на арабските християни, живеещи в страните от арабската общност постоянно намалява, а броят им в Съединените щати, Канада, Австралия и страните от Западна Европа (най-вече във Франция и Великобритания) се увеличава. Съединените щати са прибрали около 4 милиона имигранти от арабските страни, които в по-голямата си част са арабски християни предимно от Ливан. Втората по големина общност от арабски християни е в Латинска Америка. На първо място това е Бразилия, където според различни оценки живеят поне два милиона арабски християни предимно от Ливан и Сирия. На второ място е Аржентина, където според различни оценки живеят поне един милион арабски християни предимно от Ливан и Сирия. Също така големи общности на арабски християни предимно от Ливан и Сирия има в Уругвай, Венецуела, Чили, Колумбия, Мексико и Еквадор, както и в някои африкански страни (особено в Нигерия и Кот д'Ивоар).

Най-голямата общност на арабски християни живее в Египет, това са коптите (по различни оценки между 5-8 милиона). Още през 50-те години на XX век арабските християни (особено маронитите) са по-голяма част от ливанското население. В момента арабските християни в Ливан са един милион и половина души или около 40% от населението на страната. Голяма общност арабски християни живее в Сирия, Израел и Йордания. В Ирак през 1990 г. е имало 1 млн. християни. През 2005 г. техния брой е малко повече от половин милион.

Причините за бързия спад на дела на християнското население в арабските страни са основно две. Първата е много по-ниската им раждаемост в сравнение с тази на мюсюлманските им съотечественици. Втората е значителната емиграция на арабските християни към Северна Америка (САЩ и Канада), Латинска Америка (основно Бразилия и Аржентина), Австралия и Западна Европа (основно Франция и Великобритания).

Сред потомците на арабските християни има доста известни личности като аржентинския президент Карлос Менем (роден мюсюлманин, но приема християнството, за да стане президент на Аржентина), певицата Шакира (с ливански баща), актрисата Салма Хайек (с ливански баща), най-богатият човек в света Карлос Слим Елу (с родители от ливански произход) и кандидата за президент на САЩ за 2000 г. Ралф Нейдър (с родители от ливански произход). С цел поне да се стопира този процес президентът на Палестинската автономия внася през есента на 2011 г. предложение за признаването на независима Палестина от ООН. САЩ са твърдо против, а Русия - за предложението. [1] Начело на православното палестинско дружество в Русия е Сергей Степашин.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]