Константин Бодин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петър III
цар на България (1072), крал на Дукля
Konstantin Bodin.jpg
Лични данни
Управление 1072
Роден 11 век
Починал след 1100
Предшественик Петър Делян
Наследник Петър IV
Семейство
Династия Комитопули
Баща Михаил, княз на Зета
Петър III в Общомедия

Константѝн Бо̀дин (Петър III) е най-малкият син на зетския велик жупан, византийски протоспатарий, а впоследствие и крал Михаил (Михайло) от династията Войславлевичи. Той се пада правнук на българския цар Самуил, тъй като е внук на Самуиловата дъщеря Теодора Косара, оженила се за пленения от баща ѝ сръбски княз Иван Владимир. Това дава основания на Бодин при второто голямо българско въстание срещу византийското владичество да се обяви за цар на българите под името Петър, в чест на светия цар Петър I Български.

Въстанието е подготвено от първенците на Скопие начело с кавханския потомък Георги Войтех. Спряно е пред крепостта Костур и е разбито, заради предателството на Георги Войтех. Константин Бодин е пленен от византийците, но с помощта на баща си успява да избяга.

След смъртта на баща си Михаил Войслав през 1081 г., той наследява дуклянския престол с първата кралска титла в префектура Илирик, като управлява поне до 1101 г. Династичните му претенции от Фортуна, повече не го свързват с България, но начело на Византия са вече Комнините, а императрица е Ирина Дукина от Аароновия клон на Комитопулите.

Генеалогия[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Historia Jugosławii, pp. 508, Tadeusz Wasilewski
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.