Младост (квартал в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Младост.

Квартал „Младост“ е част от административен район „Младост“ на Столичната община. Това е един от най-модерните и бързо развиващи се квартали в София. В него е и разположен най-големият бизнес комплекс в Източна Европа Бизнес Парк София.

Разположение и история[редактиране | edit source]

Район „Младост“ е разположен в югоизточната част на гр. София. На площ от около 1 700 хектара, жилищния комплекс представлява около 10% от територията на града.

На запад район Младост граничи с ж.к. Дървеница и ж.к. Мусагеница, на юг – с местността „Камбаните“ и с Околовръстния път. Югоизточната част на „Младост“ отстои на около 2-3 километра от ж.к. Горубляне, а на север граничи с бул. Цариградско шосе, ж.к. Дружба и ж.к. Полигона.

Проектът за ж.к. Младост 1 е изготвен от колектив под ръководството на арх. Богдан Томалевски и е завършен през 1964 г. Впоследствие (до първата половина на 80-те години) са проектирани и построени още четири разширения на комплекса (Младост 2, 3, 4 и 1А). Строителството на Младост 1 започва в средата на шестдесетте години, като строените оттогава до началото на 90-те години на миналия век жилищни сгради в целия комплекс са най-вече едропанелни (от серии Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69 и Бс-69-Сф), както и ЕПК. От началото на 90-те години до днес новопостроените сгради са най-вече монолитно строителство, като техният брой постоянно се увеличава.

Днес район „Младост“ е един от двата района в София, които са най-големи по площ и брой жители. По неофициални данни в „Младост“ живеят над 150 000 души. По общи брой на населението и големина „Младост“ е на второ място в София след ж.к. Люлин.

Микрорайони[редактиране | edit source]

Младост 1,1А,2,3,4
Ново строителство в Младост

Район „Младост“ е разделен на пет микрайона: Младост-1, Младост-1А, Младост-2, Младост-3 и Младост-4. В Младост-1 номерата на жилищните блокове са от 1 до 100, като в района на УМБАЛ „Света Анна“ (бившата Окръжна Болница) и бул. „Цариградско шосе“ има и стари блокчета на по 3-4 етажа, носещи номера, започващи със сто (1хх). В Младост-2 номерата на блоковете започват с двеста (2хх), в Младост-3 – с триста (3хх), а в Младост-4 – с четиристотин (4хх), като в последната част има и няколко блока с номера, започващи с шестстотин (6хх). Блоковете в Младост-1А са с номера, започващи с петстотин (5хх).

Градски транспорт, пътна инфраструктура и съобщения[редактиране | edit source]

Метростанция Младост 1
Пешеходният надлез при ХМС до ж.к. Младост 1

Транспортното обслужване на ж.к. Младост се осъществява от градския метрополитен, а също и от автобусен, тролейбусен транспорт и маршрутни таксита.

В квартала минават следните линии на градския транспорт:

До построяването на метрото до ж.к. Младост основните входни и изходни точки на жилищния квартал са били само три:

Със строежа на метрото до метростанция "Младост 1" беше изградена и четвърта за квартала входно-изходна точка – бул. "Проф. Марко Семов", който започва от кръстовището на бул. „Андрей Сахаров“ и ул. „Йерусалим“ в Младост-1 и по маршрута на метрото стига до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Драган Цанков“.

Пътищата на територията на район „Младост“ са асфалтирани. Независимо от пускането на метрото до Младост-1 обаче централният булевард „Александър Малинов“ все по-трудно поема трафика на нарастващия на население квартал. В близко бъдеще предстои изграждането на още станции на метрото в ж.к. Младост - при "Аско Деница", при хипермаркет ХИТ - Младост и при "Бизнес Парк София", което значително ще подобри транспортното обслужване на населението и ще намали трафика в ж.к. „Младост“.

Съобщенията в района са развити на високо ниво. 90% от населението е осигурено с домашни телефонни постове. На територията на район „Младост“ се намират три пощенски клона — в Младост-1, в Младост-3 и в Младост-4. На кръстовището на ул. „Филип Аврамов“ и ул. „Свето Преображение“ в Младост-3 е разположена административната сграда на Община Младост, а в съседство на същото кръстовище – и 25-ти ДКЦ. В Младост-4 до бл. 465 се намира и едно от бюрата по труда.

Образование и култура[редактиране | edit source]

81 СОУ в ж.к. Младост

В район „Младост“ функционират 15 общообразователни училища, като 5 от тях са частни. Изградени са и функционират 11 обединени и 5 целодневни детски градини с общ брой на децата в тях 1 811. 86% от децата са на възраст от 3 до 6 години. В района са регистрирани и 4 читалища, в които съществуват и функционират читалищни библиотеки.

В Народно читалище „Младост“ се помещава и Детско-юношески танцов ансамбъл "ПЛАМЪЧЕ" и Школа по български народни хора "МЛАДОСТ".

Здравеопазване[редактиране | edit source]

В Младост-3 се намират XXV Диагностично-консултативен Център (бивша 25-та районна поликлиника) с планов капацитет за 40 000 жители и Медицински център „Св. Панталеймон“. В „Младост-2“ се помещава частен Диагностично Консултативен Център "Доктор Грийнберг".

В ж.к. „Младост-1“ в близост до бул. „Цариградско шосе“ се намира Многопрофилна Окръжна болница „Света Анна“, разполагаща с 894 болнични легла.

Търговия и икономика[редактиране | edit source]

Детският развлекателен център „Патиланци“ в жк. Младост-3

Завършен е първият етап от изграждането на Бизнес парк София. Изграден е и бизнес център „Соравия“. Младост е един от районите с най-много търговски центрове в България.

На територията на жилищния комплекс има обекти на следните търговски вериги:

 • три филиала на „Фантастико“ – на бул. „Цариградско шосе“ в Младост-1 в района на МБАЛ „Света Анна“, в Младост-3 до бл. 321 и на бул. „Александър Паскалев“ в Младост-4;
 • „Т-Маркет“;
 • два филиала на „Billa“ – на бул. „Александър Малинов“ до Младост-1А и на ул. „406“ в Младост-4;
 • хипермаркет „ХИТ“ – разположен на бул. „Александър Малинов“ между Младост-2 и Младост-4;
 • два филиала на супермаркет „Лидл“ – на ул. 406 в Младост-4 и на ул. „д-р Атанас Москов“ 18
 • хипермаркет "Кауфланд" – на ул. „Филип Аврамов“ в Младост-3;
 • три филиала на „Хранс Комерс“ – два в Младост-1 и един в Младост-2;
 • 2 супермаркета „Пикадили“ – на ул. „Йерусалим“ 41 и до пазара на бул. „Андрей Сахаров“ в Младост-1;
 • два ресторанта за бързо хранене „Макдоналдс“;
 • хипермаркет за бяла и черна техника „Технополис“ - в местността „Камбаните“, в близост до Околовръстния път;
 • хипермаркет за мебели и аксесоари за дома „Комо“ – също в местността „Камбаните“ (в съседство до Технополис);
 • супермаркет DOMKO - на бул. Александър Малинов до Billa;
 • хипермаркет за техника ЗОРА - на бул. Андрей Сахаров до пресечката с ул. Йерусалим;
 • и други.

От 21 април 2010 г. в района на кръстовището на локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Йерусалим“ до Младост-1 функционира и Хермес Парк, в който е разположен и търговският център „The Mall“, в който действа и единственият за София хипермаркет на френската верига „Карфур“. За разлика от другите търговски обекти обаче, The Mall има по-лош пешеходен достъп. Най-близкият подлез (този на спирка "Окръжна болница"), който свързва разположения от северната страна на „Цариградско шосе“ мол с жилищните райони от южната му страна, е на около 300 м. разстояние. Единствената изградена връзка от Младост-1 до Хермес Парк и The Mall е тунел за МПС, през който обаче е забранено преминаването на пешеходци. Поради това от жилищните райони около ул. „Йерусалим“ няма никакъв начин да се стигне пеша до Хермес Парк, без да се обикаля през подлеза на спирката на градския транспорт на УМБАЛ „Света Анна“ или под моста на Държавна Печатница.

В ж.к. „Младост“ има няколко пазара – два в Младост-1 (до МБАЛ „Св. Анна“ и на бул. „Андрей Сахаров“ до метростанция „Младост 1“) и по един в Младост-1А и в Младост-4, като особено голямо струпване на магазини и търговски обекти има в района около пазара в Младост-1А, като там се намира и търговският център „Сити Пойнт“.

Други обекти в квартала:

 • Princess Outlet Center;
 • търговски комплекси „Кондор“ и „Инвеко“;
 • Кино Арена – в местността Камбаните до хипермаркетите „Технополис“ и „Комо“;
 • бензиностанция „Шел“;
 • „OMV“;
 • печатница „Демакс“;
 • завод за производство на натурални сокове „Флорина България“ АД и много други.

Тук са разположени и представителствата на „Опел“, „Тойота“, „Рено и Дачия", най-големият търговски и сервизен център на Huyndai в Европа, централният офис на „Мобиком“, офиси на „М-Тел“, "Глобул", "Виваком", "Хюлет Пакард (Hewlett-Packard)" и други. На територията на Младост-4 се намира и Бизнес Парк София, който даде силен подем на икономиката в района.

В Младост, на ул. „Филип Аврамов“ в Младост-3 се намира и детският увеселителен парк „Палавници“ (старо име - Патиланци), който допреди време събираше ежедневно деца от цяла България.

Политика и спорт[редактиране | edit source]

Район „Младост“ вече два мандата се управлява от коалиция „Обединени Демократични Сили“ (ОДС). На територията на района се намират много посолства, в това число и посолствата на Либийската Джамахирия, Йемен, Камбоджа и др. Районната администрация активно работи с българо-либийската асоциация „Сахара“. Също така спортните фенове от „Младост“ (в частност футболните фенове) са известни с това че са предимно привърженици на ЦСКА.

Известни жители[редактиране | edit source]

Галерия[редактиране | edit source]

Любопитни факти[редактиране | edit source]

 • Територията на район „Младост” попада в умерения пояс с ниска годишна сумарна степен на слънчево греене. Температурният режим е характерен със средна годишна температура на въздуха 23 градуса, която е с половин до едни градус по-ниска от тази централната част на София. В „Младост“ духат предимно северозападни ветрове.

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]