Орвието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За виното със същото название вижте Орвието (вино).

Орвието
Orvieto
    Герб
Orvieto panorama.jpg
Италия
Red pog.png
Орвието
Умбрия
Red pog.png
Орвието
Страна Флаг на Италия Италия
Регион Умбрия
Население 20 959 души
Пощенски код 05018
Официален сайт http://www.comune.orvieto.tr.it
Орвието в Общомедия

Орвието (на италиански Orvieto) е град и община в в Централна Италия.

География[редактиране | edit source]

Градът се намира в регион Умбрия на провинция Терни. Разположен е в долина при вливането на реките Палия и Киани. Старинната част на града е върху плосък хълм, който е изграден от вулканична пепел. На 96 км южно от Орвието е столицата Рим, а на около 50 км югоизточно от Орвието е провинциалния център Терни. Има жп гара по линията от Рим до Флоренция. Разстояния до най-близките по-големи градове: на юг до Витербо 49 км, на запад до Гросето по въздуха 110 км, но поради липса на пряк път през Сиена или Витербо е около 200-210 км. На север до Сиена 126 км., а до Флоренция около 180 км. На североизток до Перуджа 72 км., а до Арецо около 120 км. Население 21 043 жители от преброяването на 31 май 2008 г.

История[редактиране | edit source]

Орвието е град с богато историческо минало. Възникнал е на мястото на древния етруски град Волсинии Ветерес (Volsinii Veteres).

Архитектура[редактиране | edit source]

Орвието е съхранил до забележителна степен своя средновековен външен вид. Градът съдържа многобройни сгради построени през 12-ти и 13-и век. Има много тесни улици с каменни настилки. Катедралата е пострена през 1290 г.

Икономика[редактиране | edit source]

Интересните исторически обекти са причина основен отрасъл в икономиката на града да е туризмът. Търговски и промишлен център с богат селскостопански район. Тук се произвежда прочутото със специфичния си аромат бяло виноОрвието”.

Културни събития[редактиране | edit source]

Празникът на Орвието е на 19 март. Той е съпътстван с тържествено шествие по улиците на града, при което жителите му се обличат в автентични средновековни облекла.

Побратимени градове[редактиране | edit source]

Фотогалерия[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Официален сайт на града