Регулация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Регулацията e административно законодателство, което определя или ограничава правата и разпределя отговорностите. То може да бъде раграничено от първичното законодателство, приемано от парламента или изборното законодателно тяло от една страна, и съдийското право в англосаксонската съдебна и законодателна система, от друга. [1] Регулацията може да има много форми: правни рестрикции, обнародвани от правителствен авторитет, саморегулации на индустря като профсъюзите, социални регулации (като норми), съвместни регулации или пазарни регулации. Регулацията може да се смята като действия на поведение, включващи санкции, като глоби, в степента, позволена от местното право. Това действие на административното право или приложение на регулаторното законодателство може да се разглежда като контрастиращо на статутното право или правото, създавано от съдебните случаи.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Levi-Faur, David, Regulation and Regulatory Governance, Jerusalem Papers in Regulation and Governance, No.1, 20101
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Regulation“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | edit source]