Соленоводен крокодил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Соленоводен крокодил
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Псевдозухии (Pseudosuchia)
разред:Крокодили (Crocodilia)
семейство:Крокодилови (Crocodylidae)
род:Същински крокодили (Crocodylus)
вид:Соленоводен крокодил (C. porosus)
Научно наименование
Schneider, 1801
Разпространение
Обхват на вкаменелости
Соленоводен крокодил в Общомедия
[ редактиране ]

Соленоводният или естуарен крокодил (Crocodylus porosus) е най-едрото съвременно влечуго в света. Смята се за най-голям от четирите вида най-големи крокодили в света, заедно с гавиала, нилския крокодил и черния кайман. Наименованието му идва от факта, че освен в сладководни басейни се среща и в солени води, най-вече в устията на реките (естуари) и някои крайбрежни райони. Освен соленоводен и естуарен, този вид има и трето название, гребенест крокодил, заради изглеждащите като шипове образувания по гърба му, наподобяващи гребен.

Соленоводният крокодил е разпространен в Югоизточна Азия, Северна Австралия и околните острови. Среща се и по някои от островите на Микронезия и Соломонови острови. Въпреки зловещата си и заслужена слава на животни-човекоядци, тези крокодили заемат много важна екологична ниша в екосистемата на тези земи, а нападенията им са провокирани главно от постоянното заселване на непрекъснато растящото население на региона и всъщност най-вече от самите хора (включително - ловци на крокодили), които непрекъснато стесняват ареала на крокодилите, предизвиквайки все по-чести срещи с големите влечуги.

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Соленоводните крокодили имат голяма глава, с широки и мощни челюсти. На цвят е сив, като към опашката потъмнява, а хълбоците и корема често са изпъстрени с петна.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Освен с дребна плячка като риби, влечуги и птици, соленоводният крокодил се храни и с доста едри животни като биволи, кенгурута, маймуни, елени, акули, делфини, врани и др.

Често напада и хора, вземайки ежегодно значителни жертви - по официални данни по 2000 души годишно, макар че повечето случаи остават нерегистрирани.

В историята е останало едно от най-мащабните нападения на крокодили в нощта на 19 срещу 20 февруари 1945 г., когато в Бирма (днес Мианмар) по време на Втората Световна война съюзническите сили обграждат японски пехотинци, при мангровите блата на остров Рамри, край бирманското крайбрежие. В утрото на 20 февруари от 800 – 1000 войници оцелели се оказват само 200, останалите били убити от обитаващите района соленоводни крокодили.

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Този крокодил е най-големият от всички видове – възрастните индивиди достигат дължина над 7 метра и тегло 1000 кг. Улавяни са и рекордни по размери представители на вида, като дългият 8,4 метра крокодил от австралийския щат Куинсланд, заловен през 1957 г., огромен крокодил от Папуа-Нова Гвинея, тежащ 1114 кг., 7,5-метров екземпляр от Индия, но първенец е крокодилът от индонезийския остров Суматра, уловен през 1978 г., който е бил дълъг 8,6 метра и тежащ 1352 кг. През 2011 г. на Филипините е уловен крокодил дълъг 6,4 метра, с тегло 1975 кг.

Ареал и опазване[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от повечето видове крокодили, които обитават само сладки води, соленоводният крокодил може да се срещне освен в реки, езера и блата, а също и в океанските крайбрежия, най-вече в лагуни или устия на реки.

Тъй като много райони на Югоизточна Азия са гъсто населени, броят на соленоводните крокодили значително е намалял. Влечугото обаче има обширен ареал и докато в страни като Индия, Тайланд, Виетнам, Филипините, Бангладеш има малка популация, то тя е голяма в слабо населени места като островите Борнео, Нова Гвинея и Сулавеси (Индонезия), а също и в страни като Лаос и Мианмар. Видът се среща и в в северната част на Австралия, в северните части на щатите Куинсланд и Северна територия. Соленоводни крокодили се срещат и на малки острови като архипелазите Микронезия, Палау и Соломонови острови.

Въпреки че повечето райони, в които се среща този вид крокодили, са слабо населени, популацията му е малка, заради бракониерство, но в последните години значително се повишава заради успеха на природозащитните организации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crocodylus porosus (Schneider, 1801). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)