Черната книга на комунизма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Le Livre noir du communisme)
Черната книга на комунизма
Le Livre noir du communisme.
Първо издание
Франция
Оригинален езикфренски
Черната книга на комунизма в Общомедия

Черната книга на комунизма“ (на френски: Le Livre noir du communisme) е книга, описваща политически репресии, извършвани от режими, определящи се като „марксистко-ленинистки“ в различни държави по света. Публикувана е през 1997, по повод 80-ата годишнина от Октомврийската революция. Според данните в нея, комунизмът е отговорен за много повече престъпления и масови убийства, отколкото която и да е друга идеология, включително националсоциализма. Като отговор на тази книга излиза книгата „Черната книга на капитализма“ (на френски: Le Livre noir du capitalisme).

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Автори на книгата са Стефан Куртоа, Никола Верт, Жан-Луи Пане, Карел Бартошек, Жан-Луи Марголен и Андрей Пачковски. Участие в написването имат и Реми Кауфер, Пиер Ригульо, Паскал Фонтен, Ив Сантамария и Силван Булюк.

На 840 страници книгата описва престъпления, извършени в държави, чиито правителства се самоопределят като комунистически. В по-голямата си част книгата описва управленията на Йосиф Сталин и Владимир Ленин в СССР и на Мао Дзъдун в Китай. Описаното в книгата е разделено така:

Според Стефан Куртоа, общия брой на жертвите надхвърля 100 млн. души (60 млн. в Китай, 20 млн. в СССР, по 2 млн. в КНДР и Камбоджа, 1 млн. във Виетнам, 1 млн. в страните от Източна Европа, 1.7 млн. в Африка, 1.5 млн. в Афганистан, 150 000 в Латинска Америка).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]