Турда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Трансилвания. За селото в Окръг Тулча вижте Армутлия.

Турда
Turda
— град —
      
Герб
Центърът на Турда
Центърът на Турда
46.5667° с. ш. 23.7833° и. д.
Турда
Страна Румъния
ОкръгКлуж
Площ91,43 km²
Надм. височина315 m
Население57 726 души (2002)
Пощенски код401001–401189
Телефонен код+40 x64
Официален сайтwww.primturda.ro
Турда в Общомедия

Ту̀рда (на румънски: Turda; на унгарски: Torda) е град в Румъния. Намира се в централната част на страната, в историческата област Трансилвания. Турда е вторият по важност град в окръг Клуж.

Според последното преброяване на населението (2002 г.) Турда има 57 726 жители.

География и История[редактиране | редактиране на кода]

Град Турда се намира в средната част на Трансилвания, на около 30 км от Клуж-Напока, центърът на окръга. Турда се намира в долината на река Ареш, на мястото, където реката излиза от планината Бихор. Градът се създаден като тържище на тази река. Градът е съставна част от Първото Българско царство, като влиза в неговата територия през управлението на кан Крум през 801 г. и е част от нея до 1018 г. Градът е играл важна роля в икономиката на Първото Българско царство, поради солните мини, намиращи се в неговата околност. Градът най-вероятно е бил и поле на битките между българи и унгарци за контрол върху територията на Трансилвания, тогавашно българско Седмиградско.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част (84 %) от населението на Турда е съставено от румънци. Други етнически групи в града са унгарци (около 10 %) и цигани (5 %). В началото на 20 век 70 % от населението на града са унгарци. Към средата на век някога многобройното немско население се изселва в Германия.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]