АК-630М-2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
АК-630М-2 „Дует“
История на производството
Страна на производство Русия
ПроизводителТулски машиностроителен завод, гр. Тула
История на службата
На въоръжение вВоенноморски флот на Русия Русия
Характеристики на оръдието
Марка на оръдиетоАО-18
Калибър, mm30
Дължина на ствола, mm/калибра1629/54
Начална скорост на снаряда, m/s1000
Принцип на зарежданеУнитарно автоматично зареждане
Скорострелност, изстрела/минута10 000
Характеристики на артилерийската установка
Марка на АУАК-630М-2
Ъгъл на вертикално насочване на ствола, °-25°/+88°
Ъгъл на завъртане, °+180°/–180°
Максимална далечина на стрелбата, m5 (ефективна)

АК-630М-2 „Дует“ е руска шестстволна корабна двуавтоматна артилерийска установка с калибър 30 mm. Създадена е за обезпечаване на ПРО на корабите на ВМФ в близката зона, основно за унищожаване на ПКР, и другите видове управляемо оръжие. Може също да изпълнява задачи за унищожаване на самолети, вертолети и другите средства за въздушно нападение на противника, поразяване на маломерни морски надводни и брегови цели.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Системата е изпълнена по схемата на многостволните оръжия с въртящ се блок от стволове (по схемата на Гатлинг). Автоматиката ѝ работи за сметка на енергията на барутните газове, за разлика от чуждестранните ѝ аналози („Фаланкс“, „Голкийпър“) и не изисква външен източник на енергия за въртенето на блока стволове. Тя е модернизация на комплекса АК-630М1-2, от който визуално се различава по кулата, имаща по-малка радиолокационно отразяване.

Тактико-технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Основни ползватели на АК-630М-2[редактиране | редактиране на кода]

Кораби, носещи АК-630М-2[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно проекта една установка АК-630М-2 е разположена на кърмата на малките ракетни кораби от проекта 21631. 8 от 12 заложени кораби от този проект сега служат в състава на Балтийския флот, Черноморския флот и Каспийската флотилия на ВМФ на Русия, 9-т кораб се подготвя за предаване на флота, още 3 се строят на Зеленодолския КСЗ „А. М. Горкий“ и по план трябва да влязат в състава на Черноморския флота в периода 2020 – 2022 г. Също така една установка „Дует“ влиза в състава на въоръжението на кораба на Балтийския флот и построен в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар“ в Калининград голям десантен кораб „Иван Грен“ от проекта 11711 и преминаващия изпитания еднотипен БДК от проекта 11711 „Пётр Моргунов“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Бунеев И. И. и др. Морская артиллерия отечественного Военно-Морского Флота. СПб., Лель, 1995. ISBN 5-86761-003-X. с. 104.
  • Широкорад А. Б. Энциклопедия отечественной артиллерии. Минск, Харвест, 2000, 1156 с. ISBN 985-433-703-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „АК-630М-2“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​