Мехмед Емин Али паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аали паша)
Мехмед Емин Али паша
велик везир на Османската империя
Роден
Починал
ПогребанИстанбул, Турция
Семейство
Подпис
Мехмед Емин Али паша в Общомедия

Мехмед Емин Али (Аали) паша (на турски: Mehmed Emin Âli Paşa; 1815 – 1871), известен също като Али паша и Мехмед Емин, е османски държавник и велик везир на Османската империя.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в семейството на държавен служител в Цариград. Перфектното владеене на френски език бързо го издига в дипломатическата кариера, в началото като преводач, а после и като секретар на посолството във Виена. През 1840 е министър за външните работи, а след това работи 3 години като посланик в Лондон.

Заема валийски постове в империята. През февруари 1840 година наследява Мехмед Хасиб паша като валия на Солунския еялет и остава на поста до юли 1840 година. Едновременно с това е валия и в Трикала.[1][2]

Няколко пъти бил министър, посланик и велик везир. Председател на танзиматския съвет, един от създателите на Хатихумаюна. Бил най-добрият познавач на българския въпрос.

През 1869 г. като велик везир натоварил Гаврил Кръстевич да изработи проект за ферман за учредяване на Българската екзархия – по негово време това става чрез фермана от 1870 година, чийто автор е Али паша.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия включва текст от Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, която днес е обществено достояние.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. World Statesmen – Greece
  2. Kuneralp, Sinan: Son Dönem Osmanlı Erkân ve Ricali (1839 – 1922). Prosopoprafik Rehber. 2nd ed. Istanbul: Isis, 2003, 93.
Мехмед Хасиб паша солунски валия
(февруари 1840 – юли 1840)
Йомер паша Къзълхисарлъ
? трикалски валия
(февруари 1840 – юли 1840)
Намик паша