Авгий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Авгий
Характеристики
Описаниецар на Елида в древногръцката митология
РодителиПосейдон, Хелиос, Форбант (син на Лапит)
Авгий в Общомедия

Авгий (Авгей) в древногръцката митолигия е син на Епей, цар на Елида.

Павзаний пише, че „тези, които възвеличават легендата за него, променят името Елей и твърдят, че Авгий е син на Хелиос[1]. Името на Авгий е известно с мита за почистването на „авгиевите обори“: Авгий наследил 3000 глави добитък, но оборите им стояли непочиствани 30 години и никой не можел да почисти. Шестият подвиг на Херакъл е именно тяхното почистване. Огромните купища тор той премахнал само за един ден, като пуснал през тях да тече река Мениос[1] (според друга версия реките Алфей и Пеней). За труда си Херакъл трябвало да получи 1/10 от стадата, но Авгий не удържал на обещанието си под предлог, че Херакъл си е послужил с хитрост, а освен това като слуга на Евристей нямал право да притежава добитък. Филей, синът на Авгий, му възразил, че не постъпва справедливо, напуснал Елида и по-късно повел войска срещу нея[1].

Авгий провеждал игри в Олимпия[2] и взел участие в похода на аргонавтите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Павзаний. Описание на Елада, Кн. І-Х (Валерий Русинов – превод). София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004. с. 5.1.9.
  2. Павзаний. Описание на Елада, Кн. І-Х (Валерий Русинов – превод). София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004. с. 5.8.3.