Племена в Древна Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Древноепирски, илирийски и тракийски племена (в контактната зона на палеобалканските езици – виж и Балкански езиков съюз)
Човешка праистория и история
Праистория
Homo, Homo erectus,
Homo sapiens
История
вижте също: Историческа периодизация, Футурология, Съвременна епоха
Бъдеще

Това е списък на племената населявали Древна Гърция, островите около нея, както крайбрежието и вътрешността на Западна Мала Азия и Южна Италия – Магна Греция.

В древността до античността тези земи били обитавани от три слоя (струи) население. Най-стари са древните жители на Крит изградили Минойската цивилизация. За произхода, или по-точно за индоевропейския произход на това население се спори, но по-скоро се приема, че то подобно на баските е имало изолирано формиране, развитие и съответно произход. Минойците са използвали за писменост т.нар. Линеар А.

Втората струя племена залели древна Елада са ахейците, чиято писменост (Линеар Б) е разчетена в средата на 20 век и се отнася към индоевропейския клон езици. Третата струя население заляло в древността Елада са дорийците, които се приемани от ахейците за варвари. След периода на дорийското нашествие, в резултат от започналите социални процеси сред племената обитаващи тези земи, постепенно се образува и цивилизацията на Древна Гърция, такава каквато е известна до днес.

Древногръцките племена според Омир и през късната бронзова епоха[редактиране | редактиране на кода]

Племена през желязната епоха[редактиране | редактиране на кода]

Елини

Спорни елини[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mogens Herman Hansen and Thomas Heine Nielsen. An Inventory of Archaic and Classical Poleis. Oxford University Press, 2004;

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]