Историко-географски области в Древна Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Регионализиране на Древна Гърция - общ план
Пелопонеските региони - Морея
Регионите на Същинска Гърция

Регионите на Древна Гърция са малки историко-географски области, сочени от древните гърци като географски подразделения на елинския свят. Тези региони са описани в произведенията на древните историци и географи, както и в пантеона и легендите от древногръцката митология.

Концептуално не е избистрена все още темата за структурирането на тези региони. Някои, особено тези в Пелопонес, се определят като отделни гео-физически единици с определени от физикогеографски граници на основата на планинските хребети и реки между тях. Тези региони запазват своята идентичност, дори когато народите, които ги обитават, се променят. От друга страна, разделянето на Централна Гърция на Беотия, Фокида, Дорида и трите части на Локрида, не може да се обясни като логично на основата на физикогеографските граници, а вместо това се разглежда като следствие от древногръцките племенни разделения. Въпреки това, тези региони са са запазили и до съвременната епоха и за разлика от по-големите области като Епир, Тесалия, Егейска Македония и Тракия в Гърция, различията между тях имат по-малко политически оттенък. Извън Пелопонес и Централна Гърция, географските разделения и идентичност се променят с течение на времето, което предполага по-тясна връзка с племенната идентичност на народите, които са ги обитавали. В течение на историята на Древна Гърция всички региони придобиват (гео)политическо значение, като се и сдобиват с политически органи за самоуправление на основата на обединяването на градовете по региони (примерно Аркадска лига), което е обичайно социално явление в древногръцкото общество през класическия период.

Традиционните области в Древна Елада са заложени и в административното райониране по номи и деми в съвременна Гърция. Въпреки това разбиране за политико-административното деление на Гърция, има и важни разлики, при които не съвпадат данните от древните и антични източници със съвременното райониране на Гърция. [1]

Списък на регионите в Древна Гърция[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Pausanias, Description of Greece
  • Bunson, Matthew (1994). Encyclopedia of the Roman Empire. New York: Facts on File Inc.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]