Авъл Манлий Вулзон (консул 178 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Авъл Манлий Вулзон.

Авъл Манлий Вулзон
Aulus Manlius Vulso
римски политик
Роден
около 221 г. пр.н.е.
Починал
2-ри век пр.н.е.
Семейство
РодМанлии 
Бащанеизвестна, Луций Манлий Вулзон
Майканеизвестна
Братя/сестриЛуций Манлий Ацидин
Гней Манлий Вулзон
Луций Манлий Вулзон

Авъл Манлий Вулзон (на латински: Aulus Manlius Vulso) e политик на Римската република през 2 век пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е патриций от клон Вулзон на фамилията Манлии. Баща му умира млад. Той е най-малкият брат на Луций Манлий Вулзон (претор 197 пр.н.е.) и Гней Манлий Вулзон (консул 189 пр.н.е.). Внук е на Луций Манлий Вулзон Лонг (консул 256 и 250 пр.н.е.).

Между 194 – 192 пр.н.е. Вулзон е triumvir coloniae deducendae заедно с народния трибун Квинт Елий Туберон и преторианеца Луций Апустий Фулон в новооснованата римска колония Копия,[1] която после се преименува на Турии в Калабрия. През 189 пр.н.е. става суфект-претор на мястото на убития при нападение от лузитаните претор Луций Бебий Див.

През 178 пр.н.е. Вулзон е избран за консул заедно с Марк Юний Брут.[2] Изборите ги водил консула от 179 пр.н.е. Квинт Фулвий Флак. Той не отива в дадената му провинция Цизалпийска Галия, а предприема поход в Истрия без да се консултира преди това със Сената.[3] След неуспех, на помощ му идва и Марк Юний Брут. Прекарват зимата в Аквилея. През 177 пр.н.е. те започват нова офанзива против истрите и обсаждат град Nesactium, където се намирал Епуло, царя на истрите. Пристига нова войска с новия консул Гай Клавдий Пулхер, който сменя двамата като главнокомандващ и успява да победи истрите.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ливий, 34, 53, 2 und 35, 9, 7.,
  2. Ливий, 40, 59, 4.
  3. Ливий, 41, 1, 1ff.
  4. Ливий, 41, 10, 1 – 11, 2.