Айнщайн (кула)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кулата Айнщайн

Кулата „Айнщайн“ (на немски: Einsteinturm) е астрофизическа обсерватория, намираща се в Потсдам, Германия. Тя е една от най-прочутите сгради, проектирана от известния архитектр Ерих Менделсон (1887-1953).

Менделсон предпочита сгради, чиято форма не се определя от тяхната функция и които приличат повече на експресионистични скулптори, по-скоро изваяни, отколкото построени. Той проектира, или поне скицира, много такива постройки, докато е на руския фронт през Първата световна война.

Кулата „Айнщайн“ е единствената построена сграда в периода 1917-1921 г. Идеята за осъществяване на проекта е подкрепена от помощник на Айнщайн, по това време професор в Берлин, за да бъде тествана теорията на относителността. На върха на кулата има обсерватория, а в приземния етаж - лаборатория. Германското правителство предоставя мястото за строеж в Потсдам и кулата е официално открита през 1924 година.

Една от сградите, които определено оказват влияние върху проектирането на кулата е театърът, построен за Германския работнически съюз „Дойчер Веркбунд“ (на немски: Deutscher Werkbund) (1914). Театърът е дело на белгиеца Хенри ван дер Велде, от когото Менделсон се възхищава заради начина, по който „използва бетон в стила „ар нуво“ по един силно въздействащ начин“. За съжаление след Първата световна война германската индустрия е разрушена и Менделсон не успява да набави необходимия материал - стоманобетон - така че е принуден да използва тухли, стомана и бетон. Отвън сградата е измазана, за да се прикрият строителните материали и да им се предаде единство.

В крайна сметка сградата, която наподобява футуристичните форми на транспортното средство, е изключително оригинална. Любопитното е, че тя изглежда по-голяма, отколкото е всъщност - особеност, която мнозина забелязват.