Александър Чернин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Чернин
Александр Чернин
Информация
Държава Унгария
Състезател на СССР
Роден
Званиегросмайстор (1985)
ЕЛО2594 (април 2009)

Страница в сайта на ФИДЕ
Александър Чернин в Общомедия

Александър Чернин е бележит шахматист и бивш шампион на Съветския съюз.

Живее в Унгария, за която се състезава от 1992 г. Към април 2009 г. има ЕЛО коефициент 2594, който не е променян от юли 2008 г. поради липса на международно участие. Чернин също извършва треньорска дейност.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Като младеж, Чернин участва в множество турнири за юноши, където често завършва на челните места. Най-големият му успех на тази възраст е участието му в световното първенство за юноши през 1979 г. в Скиен, където завършва на 2-ра позиция. Победител става Ясер Сейраван от САЩ. Благодарение на това постижение и резултатите му в преходните юношески турнири получава титлата международен майстор.

Следват редица победи в международни турнири. През 1985 г. Чернин получава гросмайсторско звание. Същата година става победител в шампионата на Съветския съюз, поделяйки титлата с Виктор Гавриков и Михаил Гуревич. Участв в световното отборно първенство по шахмат в Люцерн с отбора на СССР. Играе като първа резерва и записва общо 7 партии (3+ 4= 0–). Носител на златен отборен и индивидуален медал от първенството.

Друг голям международен успех Чернин отчита през 1988 г. Тогава гросмайсторът участва в световното първенство по блиц, проведено в Сейнт Джон, Англия. Завършва на 3-та позиция с Кирил Георгиев и зад Михаил Тал и Рафаел Ваганян.

През новото хилядолетие участията му на шахматната сцена в областта на състезанията намаляват. Най-големият му успех от началото на този период е 2-рото му място на турнира в Корсика през 2001 г. В редовните кръгове на състезанието Чернин завършва с еднакъв брой точки с победителя Вишванатан Ананд, но губи в тайбрека от индиеца.

Набляга на треньорската дейност, като най-известният му ученик е Фабиано Каруана. Пише също аналитични статии за сп. „Новак в шахмата“ (на английски: New In Chess).

Турнирни резултати[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Olimpbase.org
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alexander Chernin“ и страницата „Aleksander Czernin“ в Уикипедия на английски и полски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.