Алкмена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Алкмена (гр. Άλκμήνη) в древногръцката митология е дъщеря на Електрион, царя на Микена и син на Персей. Отличавала се с изключителна красота. Заради случайното убийство на своя тъст, Амфитрион и Алкмена били прокудени от Микена и отишли да живеят в Тива. (Аполодор II 4, 6). Според някои митографи тя е майка на Евридика.

Зевс бил привлечен от красотата на Алкмена и ѝ се явил. През тяхната брачна нощ слънцето три дни не изгрявало. Скоро след това Алкмена родила едновременно двама сина -Ификъл от мъжа си и Херкулес от Зевс. Докато Алкмена била бременна с Херкулес Хера се опитала да предотврати раждането на героя, който щял да установи нов ред на Олимп. Тя била спасена от прислужница на Алкмена - Галантида, която казала на Хера, че тя вече е родила детето. Хера превърнала вестителката в невестулка. Мъжът на Алкмена извършил много подвизи, но бил убит в битка. След смъртта му, Алкмена била преследвана от Евристей.

След смъртта си, тя била пренесена в Елисейските полета и там срещнала Радамант. Култ към Алкмена съществувал в Тива, Атика и на други места в древна Гърция.