Направо към съдържанието

Андрей Първозвани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Андрей (свети))
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Андрей.

Свети Андрей Първозвани
Икона на апостол Андрей
Апостол
Роденоколо 6 г. пр.н.е.
Починал30 ноември 60 г. (65 г.)
Патра, Ахея, Римска империя, на кръста с формата на X
Почитан вЦялото християнство
Главно светилищеЦърквата на Свети Андрей в Патра, Гърция; Катедралата "Света Мария", Единбург, Шотландия; Църквата "Св. Андрей и Св. Алберт" Варшава, Полша; Катедралата Дуомо в Амалфи и Катедралата "Сарцана" в Сарцана, Италия.
Празник30 ноември
АтрибутиВъзрастен мъж с дълга (на Изток често разрошена) бяла коса и брада, държащ Евангелието в дясната си ръка, понякога подпрян на crux decussata
ПокровителствоШотландия, Русия, Сицилия, Гърция, Румъния, Амалфи и Луква – Малта и Прусия, рейнджърите от армията, моряците, рибарите, търговците на риба, плетачите на въжета, певците, изпълнителите
Свети Андрей Първозвани в Общомедия

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият сред 12-те апостоли, призван към тази роля лично от Исус Христос.

Той е брат на Свети Петър и също като него по занаят е рибар. Предполага се, че преди да стане Христов е бил ученик на Йоан Кръстител.

Според разпределението на света (ойкумене), което апостолите правят помежду си, относно местата, на които ще проповядват, на Андрей се падат околностите на Черно море, включително - Мала Азия (силно елинизирана), Грузия (тогава населена с колхи и ибери) и Скития (по събирателното име на населението й - скити). Съответно той развива значима мисионерска дейност в земи, които впоследствие попадат в съвременните държави Украйна, Румъния и Русия (и поради това е представян като първи проповедник на християнството, посетил варягите и славяните), България (по земите, сега представляващи Българското Черноморие, и осеяни в Древността с гръцки колонии) и Турция (в онази й част, която преди основаването на Османската империя е представлявала малоазийските владения на Византия). Поради това е смятан за основател на на Руската православна църква и е представян, като първи константинополски патриарх (предполагаем основател на църквата във Византион и първи епископ на града). На основата на последното и на третирането на първозваността на Андрей и като негово първенство измежду апостолите се градят претенциите на Вселенската патриаршия за световно религиозно доминиране.

Андрей Първозвани загива с мъченическа смърт (разпънат на кръст с особена форма) и е честван на празника Андреевден - 30 ноември.

В България на Андрей Първозвани са посветени няколко храма - енорийската църква на квартал "Банишора" в София, построена през 1926 година[1], храм във Варна[2], осветен през 2011 година, както и параклис в град Батак, изграден през 1992 година[3].

Статуята на Свети Андрей в Архбазиликата „Св. Джовани ин Латерано“, Рим, Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]