Бонавентура Кавалиери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бонавентура Кавалиери
италиански математик

Роден
1598 г.
Починал
30 ноември 1647 г. (49 г.)
Болоня, Италия

Религиякатолицизъм
Учил вПизански университет
Научна дейност
ОбластМатематика
Работил вБолонски университет
Бонавентура Кавалиери в Общомедия

Бонавентура Франческо Кавалиери (на италиански: Bonaventura Francesco Cavalieri) е италиански математик, известен с трудовете си по геометрия и математически анализ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Милано, Кавалиери получава отлично хуманитарно образование, което по-късно му позволява да чете в оригинал работите на математиците и философите от античността. Още като юноша постъпва в монашески орден (според някои източници,[1] Ордена на йезуитите). Учи Теология в манастира Сан Джироламо (Свети Йероним) и Геометрия в Пизанския университет.

Заниманията си по математика започва сравнително късно. Влияние над него оказват учителят му Бенедето Кастели и Галилео Галилей, с когото Кастели го запознава. През целия си живот Кавалиери и Галилей поддържат научни и духовни контакти; запазена е кореспонденция от 112 негови писма до Галилей. По повод Кавалиери Галилей казва „Малко са хората след Архимед, които толкова надълбоко са се гмурвали в науката Геометрия“.[2] По негова препоръка Кавалиери бива поканен в Катедрата по математика на Болонския университет.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Кавалиери е автор на 11 книги, първата от която отпечатана през 1632 г. Част от трудовете му са посветени на проблеми от оптиката и механиката. Има работи и по астрономия и астрология, но те остават встрани от основните му интереси.

Заслуга на Кавалиери е базираният на класическия метод на изчерпването геометричен подход към диференциалното смятане, на който е посветен основният му труд „Geometria indivisibilibus“ („Геометрия на неделимите“) от 1635 г. Разработеният от него т.нар. „метод на неделимите“ служи за определяне на лица на повърхнини и обеми посредством безкрайно много успоредни прави или равнини, съответно. Този метод, още известен като Принцип на Кавалиери, намира голямо приложение в инфинитезималното смятане.

Други трудове на Кавалиери са свързани със задачи за логаритми, по тригонометрия, приложение на тригонометрията в астрономията и географията.[3]

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

  • На името на Бонавентура Кавалиери е кръстен кратерът Cavalerius от видимата страна на Луната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Математически енциклопедичен речник“, В. Гелерт, Х. Кестнер, З. Нойбер, ДИ Наука и изкуство, София, 1983
  2. Биографична справка за Бонавентура Кавалиери // The Galileo Project. Посетен на 22/04/2007. (на английски)
  3. „Выдающиеся математики“, А. И. Бородин, А. С. Бугай, „Радянська школа“, Киев, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]