Борш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борш
Купа борш, гарнирана с копър и сметана
Купа борш, гарнирана с копър и сметана
Видсупа
Друго имебаршч, борщ, боршч
ПроизходУкрайна
Сервиранегорещо или студено
Основни съставкицвекло
Борш в Общомедия

Боршът е зеленчукова супа от Украйна[1][2][3], обикновено с цвекло, което ѝ придава наситен червен цвят.

Широко разпространено е вярването, че боршът идва от Украйна, но той е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа. Супата се нарича „баршч“ на полски език, „борщ“ на руски, „боршч“ (пише се „борщ“) на украински, „борш“ на молдовски и румънски.

Рецепти[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват различни местни разновидности на основната рецепта за борш. Във всички се повтаря телешкият бульон от кости, който е основен:

  • В руската кухня той винаги е с цвекло, месо и зеле и не задължително картофи.
  • В украинската, беларуската и полската кухня цвеклото е стандартно, а картофите и зелето са незадължителни. Обикновено се сервира с малки хлебчета и чесън.
  • В румънската кухня борш е всяка кисела супа, приготвена с ферментирали пшенични трици (които също се наричат „борш“).
  • В Западна кухня в хонгконгски стил боршът включва домати вместо цвекло, както и говеждо месо, зеле, картофи и моркови.
  • В менонитската кухня, „борш“ се нарича всяка супа.
  • В българската кухня „борш“ се приготвя с кисело зеле и пюрирани или ситно надробени варени картофи, към чийто бульон се добавя горещо олио с червен пипер. Сервира се като в украинската кухня, с малки печени питки и чесън, но на вкус прилича повече на румънския вариант на борш. Парадокс е, че българите наричат този вариант на приготвяне на борш „руски“, а ястието по тази рецепта се приема за оригинален руски борш. Съществува и вариант, при който вместо кисело зеле се използва листният зеленчук киселец, а приготвено по този начин ястие, българите наричат „летен борш“. Летният борш се сервира и с кисело мляко.

Други обичайни незадължителни съставки в зависимост от кухнята са домати, моркови, свинско месо, пилешко месо, боб, лук, краставица и гъби.

Боршът може да се готви и сервира както горещ, така и студен. Често се омекотява чрез добавяне на заквасена или бита сметана.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schultze, Sydney (2000). Culture and Customs of Russia. Greenwood Publishing Group. pp. 65–66. ISBN 978-0-313-31101-7.
  2. Marks, Gil (2010). Borscht. Encyclopedia of Jewish Food. Hoboken: John Wiley & Sons. pp. 196–200. ISBN 978-0-470-39130-3.
  3. Lee, Alexander (August 2018). From Russia with Borscht. History Today. 68 (8).