Букурещки договор (1916)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Букурещки договор.

Букурещкият договор от 1916 година е таен международен договор, подписан между Румъния и държави от Антантата в Букурещ на 4/17 август 1916 година. С договора се уреждат условията, при които Румъния се включва в Първата световна война на страната на Антантата.

Условия на договора[редактиране | редактиране на кода]

Договорът има две части – политическа част и военнна конвенция. Политическите му клаузи указват териториите, които след края на войната Румъния ще получи за сметка на Австро-Унгария. Те включват Трансилвания, Кришана и Марамуреш.

Според военната конвенция Румъния трябва да атакува Австро-Унгария от юг, като Русия се задължава да съдейства чрез офанзива на австрийския фронт и чрез военна подкрепа от две пехотни и една кавалерийска дивизия в Добруджа. Френската и британската страна поемат задължението да започнат офанзива на Солунския фронт. Антантата се задължава да подпомогне Румъния с боеприпаси и други военни материали.

Участие на Румъния във войната[редактиране | редактиране на кода]

Румъния обявява война на Австро-Унгария на 27 август и насочва три армии с 440 000 души, които същата нощ пресичат южните Карпати.

Първоначалното настъпление на румънската армия е лесно, тъй като като Австро-Унгария не може да осигури големи войски по румънската граница. Към средата на септември обаче атаката спира, а българските войски, подпомагани от германски части, постигат успехи срещу румънската армия, заплашвайки румънците от юг.

В края на октомври румънската армия е отблъсната от Трансилвания с помощта на германски подкрепления, пристигнали там. В края на 1916 година столицата Букурещ пада, правителството избягва в Яш, а Влахия преминава под контрола на Централните сили. Румъния е разгромена и през 1918 година подписва мирен договор с Централните сили, според който предава цяла Добруджа на Централните сили и е направена корекция на границата по Карпатите в полза на Австро-Унгария. Трианонският договор с Унгария, както и останалите договори, изработени на Парижка мирна конференция 1919-1920 г., анулират предишния мирен договор и узаконяват присъединяването към Румъния на част от териториите, обещани по Букурещкия договор от 1916 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]