Бунайп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бунайп
Илюстрация на Бунайп в австралийски вестник от 1890
Илюстрация на Бунайп в австралийски вестник от 1890
Характеристики
Описаниемитично същество от фолклора на аборигените
Бунайп в Общомедия

Бунайп или, както още го наричат „австралийския демон“ или „австралийския водния дух“, е същество от фолклора на аборигените. Те разказват за същество обитаващо езерата, долните течения на реките, билабонгите и блатата на австралийския континент. Според аборигените Бунайп е същество приличащо на куче, но с плавници.

Сведения[редактиране | редактиране на кода]

Първи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Акварелна рисунка на Бунайп.

Най-ранните писмени сведения за Бунайп датират от заселниците, които дошли с корабите си в Австралия. Те открили там много различна флора и фауна и релеф непознат дотогава. Заселниците разказват, че често са виждали „водния дух“ Бунайп в застоялите води на блатата и езерата.

Хамилтън е първият европеец, който вижда Бунайп или поне негови кости. Той прави откритието си през 1821 г. Според него те били странни и не принадлежели на никое познато животно. Костите били открити в блато намиращо се в Нов Южен Уелс. Той пише до философското дружество на Австралазия, че костите на животното са близки до тези на хипопотама, но имат доста различия.

Наблюдения (1846 – 1895)[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация на череп в The Tasmanian Journal of Natural Science

През 1946 в музея на Сидни бил изложен череп принадлежащ на Бунайп. На табелката с описанието имало и рисунка на Бунайп направена по черепа. Интересното е, че когато посетителите видели рисунката разпознавали съществото Бунайп. Дори местни аборигени разпознали Бунайп на изображението.

Друго наблюдение е описано от Уилям Бъкли в неговата биография 1852. Според неговото описание съществото е било голямо колкото теле с пера или някакви странни косми по гърба. В блатата на областта Грета, езерото Виктория били чувани странни викове, които според аборигените издавал самият „демон“ Бунайп.

По-късно Бунайп бил забелязван във всеки воден басейн в Австралия, като най-често в лагуните[1][2][3]. Бунайп бил забелязан и в пещера в планината Гамбие.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Южна Австралия регистър. 30 декември 1852. 30 декември 1852 година
  2. Южна Австралия регистър. 25 януари 1854. 25 януари 1854.
  3. Южна Австралия регистър. 21 февруари 1883. 21 февруари 1883.
  4. Южна Австралия регистър. 27 август 1895. 27 август 1895.