Татзелвурм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Татзелвурм“

Татзелвурм[1] е хипотетично същество, за което се смята, че населява територията на Швейцария, Алпите и в редки случаи Скандинавския полуостров. Сведения за него има още от средновековните и древни митове и легенди в които се разказва за Ламя, Змей или същество с глава на котка, тяло на змия и шипове по гърба, което крадяло добитъка и децата след полунощ. Първото известно наблюдение, което е описано е свързано с Ханс Фукс (1779), който е фермер и земеделец от Австрия. През XIX век наблюденията зачестили, като един от случаите е с Алберт Адолф. Тогава Татзелвурма станал по „нахален“ и започнал да напада крайните села, какъвто е и случая с Юлия Зулте и Адам Тотбрих. След 1924 започва все по рядко да се появява и като че изчезва. Една теория за спирането на атаките на това създание е че градовете се разраснали и хората започнали да изсичат горите за дървен материал, което унищожава неговата среда на живот. Говори се, че може би има още живи видове в Алпите и недостъпните територии в Централна Европа, но това са само догадки.

Фонтан в Коберн Гондорф

Случаи[редактиране | редактиране на кода]

Случаят Ханс Фукс[редактиране | редактиране на кода]

Той бил на паша с добитъка в Алпите, когато пред него излезли две от тези същества. Те отначало стояли неподвижно и само гледали с големите си очи, когато единият по големият се нахвърлил върху младо агне. Ханс и останалите животни побягнали от страх. Когато Ханс Фукс се прибрал в дома си разказал всичко треперещ от уплаха.

Случаят Алберт Адолф[редактиране | редактиране на кода]

Алберт Адолф бил със синът си за гъби в гората, когато видели в короната на едно дърво да се движи нещо с дълга опашка с тъп край. Алберт помислил че е змия и хвърлил камък, но когато камъкът ударил съществото, то побягнало и на няколо скока се скрило в гората. Алберт Адолф останал на място след което взел синът си и веднага побягнал. Като се прибрал разказал на жена си и на брат си, какво е станало и на следващия ден група от четирима ловци и брат му отишли да търсят създанието, но без успех.

Случаят Юлия Зулте и Адам Тотбрих[редактиране | редактиране на кода]

През 1903 Юлия Зулте и Адам Тотбрих преживели също случка с „Татзелвурм“. Те били излезли пред къщата привечер си и разговаряли, когато от задния двор се чуло съскане и странен рев след което козите заблеяли уплашени. Адам взел една вила и се спуснал като мислел че е вълк, когато стигнал видял съществото което било в кошарата с едно младо козле в уста. Адам бил потресен от зловещия вид на създанието, но влязъл в кошарата с вилата и се засилил към него. Татзелвурм обаче скочил и избягал заедно с плячката. Адам все пак успял да го удари, но в опашката.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

  • Смята се че Тетзелвурма е всъщност древно животно живяло след динозаврите и успяло да се адаптира като еволюирало. Смята се че е преходна форма между влечугите и бозайниците.
  • друга теория е че това е родственик на Хийла (американският Змей).
  • Има и теория че Тетзелвурма е родственик на азиатския гигантски саламандър.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Karl Shuker (2003). Dragons: A Natural History. New York: Barnes & Noble