Мокеле-Мбембе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мокеле-Мбембе е същество от легендите и фолклора на народите от долината на Конго.[1] Името му на езика на местните означава „този който спира реките”. В местния фолклора Мокеле-мбембе е описван както като живо същество така и като дух, който се разхождал вечер край реките.

История на търсенията[редактиране | редактиране на кода]

Няколко експедиции са поемали към джунглите на Конго за да търсят „звяра”, но нито една не е представила доказателство за съществуването на Мокеле-Мбебме.

Бонавантюр - 1776[редактиране | редактиране на кода]

Първите съобщения за Мокеле-Мбембе са от дневника на френския мисионер Ливайн Бонавантюр (Lievain Bonaventure), който докладва, че е видял големи следи, които според него трябва да са оставени от много голямо животно. [2]

Павел Грац - 1909[редактиране | редактиране на кода]

През 1909 година лейт. Павел Грац дава описание на създание, което местните наричали "Nsanga". Той самият го описва като завропод, като това са най-ранните сведения за Мокеле-Мбембе.

Хакенбек - 1909[редактиране | редактиране на кода]

Ловецът Карл Хакенберг съобщава през 1909 за Мокеле-Мбембе. Той събрал местни легенди за полуслон-полудракон, който живеел в джунглите и убивал слонове с големия си рог. Хакенбек дава интервюта за вестници в Европа и Северна Америка, като подробно разказва легендата за Мокеле-Мбембе, но не твърди че е виждал чудовището.[3]

фон Щайн - 1913[редактиране | редактиране на кода]

Смит - 1927[редактиране | редактиране на кода]

През 1927 британецът Алфред А. Смит разказва за митовете и легендите на хората от Конго, които твърдели че в джунглите има гигантско същество, което те наричат "jago-nini" или "amali". Смит предполага, че тези легенди се отнасят за Мокеле-Мбембе. Неговите наблюдения също се ограничават до големи стъпки и прекършени палми в долината на Конго.

Съществуване[редактиране | редактиране на кода]

Няма доказателства за съществуването на Мокеле-Мбембе[2]. Някои изследователи смятат, че Мокеле-Мбембе всъщност е носорог.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Джером Кларк, "Вечните загадки", стр.485 (Издателство BARD 2008) -- ISBN 978-954-585-934-2
  2. а б Джером Кларк (1993) "Unexplained! 347 Strange Sightings, Incredible Occurrences, and Puzzling Physical Phenomena" ISBN 0810394367
  3. На лов за Мокеле-Мбембе