Занзибарски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Занзибарски леопард
Zanzibar Leopard 2.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
подвид: P. pardus
adersi
Занзибарски
леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus adersi
Pocock, 1932 г.
Занзибарски леопард в Общомедия

Занзибарски леопард (Panthera pardus adersi) е хищен бозайник, член на семейство Котки, смятан за подвид на леопарда. Оригиналното му местообитание е остров Унгуджа от островната група Занзибар. През XX век животното е демонизирано и системно унищожавано. Предполага се, че днес леопардът е изчезнал.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Еволюцията на занзибарския леопард се движи успоредно с тази на останалите ендемични видове на острова. Котките са се развили в изолация настъпила с откъсването на Занзибар от континента през последната ледникова епоха. Местните условия на живот са модулирали по-дребен леопард в сравнение с африканския леопард. Окраската на космената покривка се е променила така, че розетковидните петна се разкъсват и се образуват множество по-малки черни точки по тялото.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Биологията и поведението на занзибарския леопард не са добре проучени. Известни са само шест кожи от убити леопарди като по една от тях се намира в Музея по естествознание в Лондон и Музея на Занзибар.[1][2] Занзибарският леопард никога не е бил изследван в дивата природа. За последен път е видян един екземпляр в началото на 1980 г.[3]

Демонизиране и преследване[редактиране | редактиране на кода]

Описания на селяните в Занзибар сочат, че местните приемали леопардите за животни изпращани от вещици да навредят на местните. Прирастът на населението и заемането на нови земи за селското стопанство през XX век сблъсква хората с дивите хищници. На острова се провеждат няколко кампании за унищожаване на леопардите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Walsh, M.T. & Goldman, H.V.. The Zanzibar Leopard Between Science and Cryptozoology. // Nature East Africa 33 (1/2). 2003. с. 14–16.
  2. Walsh, M.T. & Goldman, H.V.. Updating the Inventory of Zanzibar Leopard Specimens. // CAT News 49. 2008. с. 4–6.
  3. Swai, I.S. (1983). Wildlife Conservation Status in Zanzibar. Unpublished M.Sc. dissertation, University of Dar es Salaam.
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.