Занзибарски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Занзибарски леопард
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Леопард (P. pardus)
подвид:Занзибарски леопард (P. p. adersi)
Научно наименование
Pocock, 1932
Занзибарски леопард в Общомедия
[ редактиране ]

Занзибарски леопард (Panthera pardus adersi) е хищен бозайник, член на семейство Коткови, смятан за подвид на леопарда. Оригиналното му местообитание е остров Унгуджа от островната група Занзибар. През XX век животното е демонизирано и системно унищожавано. Предполага се, че днес леопардът е изчезнал.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Еволюцията на занзибарския леопард се движи успоредно с тази на останалите ендемични видове на острова. Котките са се развили в изолация настъпила с откъсването на Занзибар от континента през последната ледникова епоха. Местните условия на живот са модулирали по-дребен леопард в сравнение с африканския леопард. Окраската на космената покривка се е променила така, че розетковидните петна се разкъсват и се образуват множество по-малки черни точки по тялото.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Биологията и поведението на занзибарския леопард не са добре проучени. Известни са само шест кожи от убити леопарди като по една от тях се намира в Музея по естествознание в Лондон и Музея на Занзибар.[1][2] Занзибарският леопард никога не е бил изследван в дивата природа. За последен път е видян един екземпляр в началото на 1980 г.[3]

Демонизиране и преследване[редактиране | редактиране на кода]

Описания на селяните в Занзибар сочат, че местните приемали леопардите за животни изпращани от вещици да навредят на местните. Прирастът на населението и заемането на нови земи за селското стопанство през XX век сблъсква хората с дивите хищници. На острова се провеждат няколко кампании за унищожаване на леопардите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Walsh, M.T. & Goldman, H.V. The Zanzibar Leopard Between Science and Cryptozoology // Nature East Africa 33 (1/2). 2003. с. 14–16.
  2. Walsh, M.T. & Goldman, H.V. Updating the Inventory of Zanzibar Leopard Specimens // CAT News 49. 2008. с. 4–6.
  3. Swai, I.S. (1983). Wildlife Conservation Status in Zanzibar. Unpublished M.Sc. dissertation, University of Dar es Salaam.
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.