Персийски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Персийски леопард
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Леопард (P. pardus)
подвид:Персийски леопард (P. p. saxicolor)
Научно наименование
(Valenciennes, 1856)
Разпространение
Персийски леопард в Общомедия
[ редактиране ]

Персийски леопард (Panthera pardus saxicolor) е хищен бозайник, член на семейство Коткови, подвид на леопарда. Обитава района на Близкия изток. Срещат се и две вариации, различаващи се от основния подвид – синайски и анатолийски леопард. Подвидът е класифициран като застрашен според Международният съюз за защита на природата.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Основният ареал на разпространение на подвида е в страните от Близкия изток и отчасти в Средна Азия. Разпространен е в Иран, Азербайджан, Турция, Грузия, Туркменистан, Узбекистан, Пакистан, Таджикистан и Афганистан. Единични екземпляри се срещат и в Дагестан, Русия. Местообитанията му варират от планински степи до тревисти равнини.

В Иран местообитанията му се припокриват с последните останали в дивата природа азиатски гепарди. Основната част от популацията се среща в близост до планините Алборз и Загрос.

Има съобщения за съществуването на единични екземпляри в Армения. В тази страна те живеят в оскъдни и хвойнови гори, в по-малка степен в райни със сухи ливади и планински субалпийски и алпийски ливади. Макар че няма точни сведения за наблюдавани леопарди, изследователите откриват стъпки и следи оставени при маркиране на територията. Леопарди обитават Шикахогския резерват.

Персийският леопард обитава южните региони на Азербайджан, предимно в Талишката планина, Нагорни Карабах и Нахичеван.

В Грузия леопардите са изключително редки животни. Те живеят предимно в гъсти гори, въпреки че са забелязани и в равнинни райони в Кахетия.[1] През последните 60 години леопарди са наблюдавани и в райони близо до столицата Тбилиси.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Персийският леопард е най-големият от подвидовете на леопарда. Височината при холката варира от 45 до 82 сантиметра и тежи до 70 килограма. В годините преди 1990, когато Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Таджикистан и Узбекистан са били съставни републики на СССР научните среди на комунистическата държава изкуствено са наричали леопардите от района на Кавказ с латинското име P.p. ciscaucasica, а на тези от средноазиатските републики и P.p. tulliana. P.p. saxicolor е било името на леопардите от Иран и Афганистан.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на всички от подвидовете на леопарда в основното му меню влизат тревопасни чифтокопитни животни характерни за района, който обитават, а също и диви свине, птици, дребни бозайници и влечуги.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Antelava, Natalia. Lone leopard spotted in Georgia. BBC News. 2004. 1 юли 2007.