Персийски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Персийски леопард
Persian Leopard sitting.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 EN bg.svg
Застрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
подвид: P. pardus
saxicolor
Персийски
леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus saxicolor
(Pocock, 1927)
Персийски леопард в Общомедия

Персийски леопард (Panthera pardus saxicolor) е хищен бозайник, член на семейство Котки, подвид на леопарда. Обитава района на Близкия изток. Срещат се и две вариации, различаващи се от основния подвид - синайски и анатолийски леопард. Подвидът е класифициран като застрашен според Международният съюз за защита на природата.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Основният ареал на разпространение на подвида е в страните от Близкия изток и отчасти в Средна Азия. Разпространен е в Иран, Азербайджан, Турция, Грузия, Туркменистан, Узбекистан, Пакистан, Таджикистан и Афганистан. Единични екземпляри се срещат и в Дагестан, Русия. Местообитанията му варират от планински степи до тревисти равнини.

В Иран местообитанията му се припокриват с последните останали в дивата природа азиатски гепарди. Основната част от популацията се среща в близост до планините Алборз и Загрос.

Има съобщения за съществуването на единични екземпляри в Армения. В тази страна те живеят в оскъдни и хвойнови гори, в по-малка степен в райни със сухи ливади и планински субалпийски и алпийски ливади. Макар че няма точни сведения за наблюдавани леопарди, изследователите откриват стъпки и следи оставени при маркиране на територията. Леопарди обитават Шикахогския резерват.

Персийският леопард обитава южните региони на Азербайджан, предимно в Талишката планина, Нагорни Карабах и Нахичеван.

В Грузия леопардите са изключително редки животни. В момента те живеят предимно в гъсти гори, въпреки че са забелязани и в равнинни райони в Кахетия.[2] През последните 60 години леопарди са наблюдавани и в райони близо до столицата Тбилиси.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Персийският леопард е най-големият от подвидовете на леопарда. Височината при холката варира от 45 до 82 сантиметра и тежи до 70 килограма. В годините преди 1990-та, когато Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Таджикистан и Узбекистан са били съставни републики на СССР научните среди на комунистическата държава изкуствено са наричали леопардите от района на Кавказ с латинското име P.p. ciscaucasica, а на тези от средноазиатските републики и P.p. tulliana. P.p. saxicolor е било името на леопардите от Иран и Афганистан.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на всички от подвидовете на леопарда в основното му меню влизат тревопасни чифтокопитни животни характерни за района, който обитават, а също и диви свине, птици, дребни бозайници и влечуги.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) U.Breitenmoser, C.Breitenmoser-Wursten, P.Henschel, L.Hunter. Panthera pardus saxicolor. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 26 декември 2009.
  2. Antelava, Natalia. Lone leopard spotted in Georgia. BBC News. 2004. 1 July, 2007. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3746491.stm