Персийски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Персийски леопард
Persian Leopard sitting.jpg
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
подвид: P. pardus
saxicolor
Персийски
леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus saxicolor
Персийски леопард в Общомедия

Персийски леопард (Panthera pardus saxicolor) е хищен бозайник, член на семейство Котки, подвид на леопарда. Обитава района на Близкия изток. Срещат се и две вариации, различаващи се от основния подвид – синайски и анатолийски леопард. Подвидът е класифициран като застрашен според Международният съюз за защита на природата.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Основният ареал на разпространение на подвида е в страните от Близкия изток и отчасти в Средна Азия. Разпространен е в Иран, Азербайджан, Турция, Грузия, Туркменистан, Узбекистан, Пакистан, Таджикистан и Афганистан. Единични екземпляри се срещат и в Дагестан, Русия. Местообитанията му варират от планински степи до тревисти равнини.

В Иран местообитанията му се припокриват с последните останали в дивата природа азиатски гепарди. Основната част от популацията се среща в близост до планините Алборз и Загрос.

Има съобщения за съществуването на единични екземпляри в Армения. В тази страна те живеят в оскъдни и хвойнови гори, в по-малка степен в райни със сухи ливади и планински субалпийски и алпийски ливади. Макар че няма точни сведения за наблюдавани леопарди, изследователите откриват стъпки и следи оставени при маркиране на територията. Леопарди обитават Шикахогския резерват.

Персийският леопард обитава южните региони на Азербайджан, предимно в Талишката планина, Нагорни Карабах и Нахичеван.

В Грузия леопардите са изключително редки животни. Те живеят предимно в гъсти гори, въпреки че са забелязани и в равнинни райони в Кахетия.[2] През последните 60 години леопарди са наблюдавани и в райони близо до столицата Тбилиси.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Персийският леопард е най-големият от подвидовете на леопарда. Височината при холката варира от 45 до 82 сантиметра и тежи до 70 килограма. В годините преди 1990, когато Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Таджикистан и Узбекистан са били съставни републики на СССР научните среди на комунистическата държава изкуствено са наричали леопардите от района на Кавказ с латинското име P.p. ciscaucasica, а на тези от средноазиатските републики и P.p. tulliana. P.p. saxicolor е било името на леопардите от Иран и Афганистан.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на всички от подвидовете на леопарда в основното му меню влизат тревопасни чифтокопитни животни характерни за района, който обитават, а също и диви свине, птици, дребни бозайници и влечуги.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. U.Breitenmoser, C.Breitenmoser-Wursten, P.Henschel, L.Hunter. Panthera pardus saxicolor. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 26 декември 2009. (на английски)
  2. Antelava, Natalia. Lone leopard spotted in Georgia. BBC News. 2004. 1 юли 2007.