Моа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за птицата. За други значения вижте Моа (пояснение).

Моа
Лов на Моа през 1908 г. (възстановка)
Лов на Моа през 1908 г. (възстановка)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
подтип:Гръбначни (Vertebrata)
инфратип:Челюстни (Gnathostomata)
мегаклас:Костни риби (Osteichthyes)
клас:Ръкоперки (Sarcopterygii)
подклас:Dipnotetrapodomorpha
надклас:Четирикраки (Tetrapoda)
клас:Птици (Aves)
подклас:Palaeognathae
разред:Моа (†Dinornithiformes)
Научно наименование
Bonaparte, 1853 г.
Обхват на вкаменелости
Моа в Общомедия
[ редактиране ]
Моа

Моа (Dinornithiformes) са изчезнали гигантски нелетящи птици. Някои от видовете са сред най-високите съществували някога птици. Те са достигали около 3 метра височина и са обитавали Нова Зеландия. Смята се, че някои от видовете са унищожени от заселилите се в Средновековието на островите маори. Вероятно последните екземпляри са изчезнали през 17 век. Към това семейство са принадлежали две подсемейства, 6 – 8 рода и 25 – 30 вида птици, които обобщено се наричат моа.[1]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Двата големи новозеландски острова плюс някои други по-малки: (Чапъл, Стюарт и др.). Различните видове са обитавали всички възможни хабитати от морското равнище до високо в планините (планината Кук – 2500 m н.в.). Срещали са се в гори, равнини, високопланински пасбища, блата.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Масивни и едри бягащи птици. Най-дребните видове са били високи около 0,4 – 0,6 метра, а най-едрите са достигали до 2,5 – 3,2 (3,6) (3,8) метра. Имали са средно дълъг клюн, дълги врат и крака, големи очи, атрофирали криле. Скелетът е бил близък до този на епиорниса, костната структура – до тази на щрауса, а перата – до тези на казуара. Теглото на моа е достигало 200 кг. Яйцата са тежали до 8 – 9 кг.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Не се знае почти нищо. Известно е, че са били вегетарианци. Хранели са се със семена, корени, растения. Те самите са били плячка за гигантския орел Харпагорнис. Предполага се, че са отглеждали потомството си подобно на съвременните бягащи птици.

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

Първи са започнали да ловят моа – Морѝорите, но те са били твърде малобройни и се смята, че не са повлияли съществено на тяхната численост.

По-късно идват маорите (14 век) и започват основно да се изхранват с моа. Освен това унищожават или тотално променят естествената им среда. Унищожават почти половината от горите на островите. В резултат на това птиците намаляват и в крайна сметка изчезват към началото на 17 век. За моа споменава Дж. Кук, но неговото съобщение не се смята за достоверно. Първите кости от моа пристигат в Европа през 1837 (1839) г.

Между 1843 и 1845 години, Ричард Оуен (палеонтолог и зоолог) реставрира първия скелет. Малко по-късно сериозни изследвания върху птицата правят Уолтър Мантел и Фердинанд фон Хохщетен. Интересно съобщение за моа прави Дж. Полък, който през 1831 година твърди, че е видял бедрена кост с прясно месо по нея в туземци на северния остров. През 1868 г. сър Джордж Грей съобщава за туземци убили моа, която е видял с очите си. През 1959 г. световната преса разпространява снимки на моа, които по-късно се оказват фалшиви. Намерени са стотици килограми кости, яйца. В Нова Зеландия не са рядкост древни маорски станове, биваци, огнища около които се намират кости от моа със следи от сечива върху тях. През седемдесетте години Доминион — музей (Уелингтън) излиза с официално становище пред цял свят, че птиците от сем.(Dinornithidae) са изчезнали завинаги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]