Ругару

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ругару
Рисунка на върколак (Луп Гару) от 18 век
Рисунка на върколак (Луп Гару) от 18 век
Характеристики
Описаниемитологично същество в индианския и американския фолклор

Ругару е същество от индианския и американския фолклор приличащо на върколак, споменавано в легендите на американските индианци. Те го описват, като получовек-полувълк. Думата „Ругару“ означава върколак и е на езика Мичиф, говорен от канадските метиси. Тъй като този език представлява основно смесица от френски език и езика на племето Кри от алгонкинските народи[1], „Ругару“ всъщност е индианското произношение на френската дума за върколак „Loup Garou“[2] (Луп Гару).

Наблюдения[редактиране | редактиране на кода]

Ругару е наблюдаван от древни времена по земите в американската прерия и горите на Канада и Скалистите планини. В наши дни има сведения за фермери наблюдавали странното същество да се разхожда около къщите им и да набикаля кошарите с добитък.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

Криптозоолозите смятат че Ругару е същество което е приличащо на вълк но вероятно не е върколак. Според тях това е възможно да е вид праисторически вълк оцелял до наши дни в много малка популация, в горите на Северна Америка. друга по малко поддържана теория е че това всъщност е Бигфуд или същество, като Бигфуд.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bakker, Peter. A Language of Our Own: The Genesis of Michif, the Mixed Cree-French Language of the Canadian Metis, Oxford University Press, 1997.
  2. Loup Garou
  3. Pre-Columbian and Early American Legends of Bigfoot-like Beings