Голяма птица носорог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голяма птица носорог
♂ Голяма птица носорог
Голяма птица носорог
♀ Голяма птица носорог
Голяма птица носорог
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Птици (Aves)
разред:Птици носорози (Bucerotiformes)
семейство:Същински птици носорози (Bucerotidae)
род:Двуроги птици носорози (Buceros)
вид:Голяма птица носорог (B. bicornis)
Научно наименование
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение
BucerosBicornisMap.svg
Голяма птица носорог в Общомедия
[ редактиране ]

Голямата или двойнорога птица-носорог (Buceros bicornis), наричана още голямо малайско калао е най-едрата птица от семейството на същинските птици носорози. Тя обитава екваториалните и тропически гори на Югоизточна Азия. Заради неповторимите си размери и цветове, тя е станала част от културата на народите от региона. Малайското калао е и сред най-дълголетните от птиците носорози – средната и продължителност на живота е между 50 и 60 години.

Ареал и размери[редактиране | редактиране на кода]

Голямата птица-носорог живее в джунглите на Югоизточна Азия, по-точно в североизточна Индия, Шри Ланка, п-в Индокитай, п-в Малака и Индонезия, на островите Суматра, Ява и някои от Малките Зондските острови. Среща се в екваториални и тропични гори на височина до 2500 m, макар че в Хималаите и планините на Суматра се среща и на над 3000 m. Възрастната птица е дълга 120 m. (с опашката), а размахът на крилете е 135 cm.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Голямото малайско калао се храни предимно с плодове, като смокини, мускатови орехи и много други. Освен това напада и гущери, дребни змии, гризачи и др., които убива с помощта на тежкия си клюн, с който може да убие и по-големи животни.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Голяма птица-носорог

Птицата-носорог живее по двойки или единично. Мъжките изнасят същински концерти с разнообразие от песни и звуци, имащи за цел да впечатлят женската. Образуваната двойка птици прави гнездо в хралупи на големи дървета, като махагоновото дърво. Женската с помощта на мъжкия зазижда входа на хралупата, в която остава женската. Оставя само малък отвор с големината на върха на клюна на птицата, през който мъжкия ще подава храна на мътещата си благоверна съпруга. Строителният материал за стената на хралупата се състои от кал, фекалии, смокини и други дребни плодове, които грижливо събира мъжкият. След кратко време тази смес се втвърдява като хоросан. „Съпругът“ редовно снабдява партньорката си с храна, докато тя мъти 2 яйца в продължение на 31 дни. Когато се излюпят малките, мъжкият храни малките, подавайки храната на женската вътре през отвора. Когато малките станат на 14 дни, двойката разбива стената, за да излезе женската, след което хралупата отново се зазижда и сега и двете птици се грижат за потомството си, докато малките пораснат и напуснат гнездото. Тази хитрост е сигурна защита за малките от хищниците.

Двойнорогата птица използва хралупата за мътене в продължение на много години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Buceros bicornis (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 12 април 2021 г. (на английски)