Григорий Потьомкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Потьомкин.

Григорий Потьомкин
руски княз и държавник
Григорий Потьомкин 
Роден: 13 септември 1739 г.
Починал: 5 октомври 1791 г. (52 г.)

Княз Григорий Александрович Потьомкин (на руски Григо́рий Алекса́ндрович Потёмкин) е руски държавник, граф, княз (Потьомкин-Таврийски), генерал-фелдмаршал (от 1784 г.), любимец, а от 1775 г. (по някои данни) - съпруг на императрица Екатерина II.

Роден е в село Чижово, близо до Смоленск, в семейството на дребен дворянин. Рано загубва баща си Александър Василиевич Потьмкин (1673 - 1746). Възпитаван от майка си, посещава училище в Москва. Учи в Московския университет, където отначало се проявява като умен и буден младеж. Представен пред императрица Екатерина II, заедно с дванайсет от най-добрите студенти. По-късно се разлентяйства и е изключен от университета за „непосещение“.

При Петър III[редактиране | редактиране на кода]

През 1755 г. се записва в конната гвардия. При Петър III достига до чин вахмистър.

При Екатерина II[редактиране | редактиране на кода]

Участието му в държавният преврат от 28 юни 1762 г. привлича вниманието на императрица Екатерина II към неговата особа. Повишен е в ранг камер-юнкер и получава 400 души селяни. Издига се от началник на стражата до княз на царството и княз на Таврия.

Нова Русия[редактиране | редактиране на кода]

Потьомкин се проявява като талантлив специалист по регионално развитие. Екатерина II му възлага задачата да засели южните райони на Русия, извоювани от Османската империя. Той се справя блестящо, като привлича с привилегии бежанци от Балканите, вкл. и българи. Потьомкин основава редица градове по северното крайбрежие на Черно море, вкл. и Новоросийск. Първият му успех в изграждането на градове е Херсон, следват Николаев (и както той твърди - негова най-голяма обич), Севастопол, Екатеринослав (днес Днепропетровск) и др.

В стремежа си да се представи по-добре обаче фаворитът на императрицата си служи и с измама. Когато Екатерина II прави обиколка из района, Потьомкин нарежда да се изградят покрай пътя декори на красиви селски къщи (т.нар. Потьомкински села).

Потьомкин е строителят на Нова Русия на юг. Със серия дипломатически ходове и умелото използване на военна сила той съумява да „претопи“ Кримското ханство и да го включи в пределите на Русия, за което получава титлата „светейши княз Таврически“, дадена му от Екатерина II. Негово дело е и създаването на черноморския флот.

Руско-турска война 1787-1792[редактиране | редактиране на кода]

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Умира от треска на 5 октомври 1791 г. в степта в околностите на Яш. Последните му думи са:

„Това е всичко, аз умирам! Изнесете ме от каляската: искам да умра на полето!“

През 1905 г. в негова чест е наречен броненосецът „Потьомкин“.