Гунзелин (Майсен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гунзелин
маркграф на Майсен
Роден
около 965 г.
Починал
Семейство
Род Екехардини
Баща Гунтер Мерзебургски
Майка Доубравка Пршемисловна
Братя/сестри Екехард I
Болеслав I Храбри
Зигрид Надменната

Гунзелин фон Кукенбург (на немски: Gunzelin von Kuckenburg, * пр. 965, † сл. 1017) от род Екехардини, е от 1002 до 1009 г. маркграф на Майсен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е вторият син на маркграф Гунтер Мерзебургски († 13 юли 982) и на Добрава († 977) от род Пршемисловци, дъщеря на чешкия княз Болеслав I. Добрава се омъжва през 965 г. за полския херцог Мешко I от рода Пясти.

През 1002 г. крал Хайнрих II дава Маркграфство Майсен на Гунзелин след смъртта на по-големия му брат Екехард I († 30 април 1002). През есента на 1004 г. Гунзелин участва успешно при обсадата на замъка Будусин при Бауцен против полския херцог, полубрат му Болеслав I Храбри, който бил завладял замъка в похода му против Екехардините. Следващите години той има конфликти с графовете на Майсен, Херман I и Екехард II, синовете на брат му Екехард I. Той продавал фамилии на евреите.

На княжеското събрание в Мерзебург през 1009 г. Гунзелин е свален като маркграф по желание на краля и предаден в арест на епископ Арнулф от Халберщат. Там той стои осем години в затвор в село Щрьобек в архиепископство Магдебург и играел шах, научил и селяните да играят. По други сведения той е затворен и в Бамберг.

През 1017 г. Гунзелин е освободен, след като веригите на краката му паднали по чудо сами. Той не получил главната си собственост. След това няма информация за него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]