Дарияна Куманова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дарияна Куманова
българска певица
Родена

Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилджаз, поп музика
Инструментивокал, цигулка
Гласмецосопран
Активностот 1996 г.

Дарияна Куманова е българска поп певица, живееща в Италия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е във Велико Търново. Завършва музикално училище в София със специалност цигулка и Музикалната академия в София, специалност пеене. [1] Специализира в Италия История на изкуството в университета за чужденци в Перуджа. От 1996 година живее и работи в Милано като джаз певица и преподавател. Работи с Франко Калифано и две поредни години участва в Умбрия джаз фестивал, където открива концертите на Чик Кърия. От 2009 година е доцент в академията на Санремо, където обучава младите кандидати за фестивала Санремо.

Дарияна работи с италиански музикални продуценти като Николо Фраджиле (продуцент на Мина, Ерос Рамацоти, Тициано Феро), Мауро Пагани (продуцент на Кристиано Де Андре, Ариза, Масимо Раниери и др.). Мауро Пагани е и музикалният директор на фестивала Санремо. С него Дарияна има много проекти, един от които излиза по кината – саундтрак на филма „Сибирско възпитание“, на режисьора Габриеле Салваторес, в главната роля Джон Малкович. [2] От началото на лятото на 2013 г. филмът е по всички европейски екрани, а от септември 2013 г. – в Канада и Америка. През юни 2013 г. саундтракът печели наградата на критиката и журналистите в Италия (Чак Д’Оро), изпреварвайки самия Енио Мориконе. Най-голямото признание идва с номинацията за най-добра оригинална песен и най-добър саундтрак за наградите „Давид на Донатело“ (известни като италианските Оскари). [1] Дарияна е приета от Президента на Италия – Наполитано, който лично ѝ връчва специална грамота. С Мауро Пагани имат поръчки за известни рекламни джънгъли.

Дарияна преподава на изпълнители в Италия, като Ариза, която печели Санремо и е жури в Х-фактор Италия. Мадалина Генеа, актриса и модел (главна роля във филма „Дом Хемингуей“, с Джъд Лоу, „Солити Идиоти“ комедия, „Рацабастарда“ с Алесандро Гасман), Симонета Спири (финалистка в „Амичи“), Представителят на Литва в Конкурса за песен на Евровизия 2013 Андрюс Появис е също ученик на Дарияна. [1]

Дарияна има музикално училище в Милано, както и е съдружник в звукозаписно студио (Масиве Артс Студио), където записват имена от международната сцена (Лана Дел Рей, Блек Ай Пис, Касабиан, Орнела Ванони, Лоредана Берте, Емма Мароне).

Дарияна е една от изпълнителките в дуета от близкото минало „Модел 22“. Другата певица е Нора Дончева, известна от участието си в „Х-фактор“. Дарияна има и дует със Силвия Кацарова. Песента „Моето име е любов“ е представена пред публиката в зала 1 на НДК на концерта на Силвия Кацарова през май 2012 г. Видеоклипът към песента е записан във Виетнам от режисьора и екипа на „Х-фактор“ – Виетнам.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Българка на крачка от суперприз“, в. „Стандарт“, 17.06.2013
  2. Мариана Антонова, Интервю с Дарияна Крумова в сп. „Ева“(архивирано от оригинала)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]