Дванайсетте израилски племена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схематично представяне на дванадесетте израилеви колена
(мозайка от стена на синагога в Йерусалим)

Дванайсетте израилски племена или Израилевите колена (на иврит: שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל‎‎; шивтей Ишраиль) са племената на потомците на дванайсетте синове на Иаков. Според Стария завет от тях са произлезли евреите.

При първото изброяване на израилските колена, Библията ги нарича с имената на дванайсетте синове на Иаков (всички имена в текста са според синодалния превод на Библията; Битие 49:28). Иаков е имал две жени – Лия и Рахел (Рахель), и две наложници – Вала (Билха) и Зелфа (Зилпа), слугини на жените му.

Синовете на Иаков са:

Йосиф е имал двама сина – Манасия (Меннаше) и Ефрем (Ефраим), възведени от Иаков в родоначалници на две самостоятелни колена на мястото на баща им Иосиф (Битие 48:5), с което броя на колената се е увеличил на 13.

В по-голямата част от изброяванията на Израилевите колена в Библията, обикновено се споменават наименованията на всички 13 колена, като винаги се отделя коляното на Леви като единствено посветени на служение на Бога. Левитите:

  • не влизат в броя на боеспособните мъже (Числа 1:47);
  • не са включени в преброяването на израилтяните по пътя им към Ханаан (Числа 2:33);
  • не получават дял от Обетованата земя (днешен Израел и Палестина), както и в земите отвъд река Йордан (днешна Йордания) (Числа 26:57, 62 и др.).

Лишеното от земеделски дял Левиево коляно, на практика не се включва в общия брой на колената, като изваждането му от общността на колената за изпълнение единствено на разрешените му функции, възстановява първоначалното число на Дванайсетте израилски племена. Предписанията, отнасящи се до броя на колената, също сочат числото 12 като тяхно традиционно число (Изход 28:9 – 12, 21).

В Обетованата земя всяко коляно (без Левиевото) е получило свой дял.

Карта на Обетованата земя, поделена между израилските колена

След смъртта на цар Соломон в 928 г. пр.н.е. единното Еврейско царство се разпаднало на две – Юдейско на юг (земите на племената Юда и Вениамин), и Израил на север (територията на останалите десет племена).

През периода 732 – 722 преди н.е. северното Израилско царство било завладяно от Асирия; по-голямата част от населението му била отведена в плен и разселена на малки групи в различните области на тази огромна държава. Така се появила първата еврейска диаспора. Част от израилтяните, приели някои от езическите религии и постепенно се асимилирали от народите, сред които живеели.

В епохата на Втория Храм мнозинството израилски семейства, вече не можели да докажат принадлежността си към някое от племената.

Според Новия завет:

  • Иисус Христос бил от рода на цар Давид – Иудовото коляно (Матея 1:2 – 16);
  • Йоан Кръстител бил от свещенически род, т.е. от Левиевото коляното (Лука 1:5);
  • пророчицата Анна произхождала от Асировото коляно (Лука 2:36);
  • апостол Павел от Тарс – от Вениамовото коляно (Рим. 11:1).

Числото на апостолите, избрани от Иисус Христос – дванадесет – носи символичен характер и е свързано с броя на синовете на Иаков и, съответно на Израилевите колена. Посланието на свети апостол Иаков започва с поздрав до „дванайсетте колена, които живеят пръснато“ (Иаков 1:1).

В последната книга на Новия заветОткровение (Апокалипсис) на Йоан Богослов отново се споменават и се изброяват поименно дванадесетте „колена на синовете Израилеви“, като Ефремовото коляно е споменато като Иосифово, а племето на Дан е пропуснато (Откровение 7:4 – 8). Иоан Богослов не споменава Дановото коляно, защото според християнското тълкувание на пророчеството на патриарх Иаков (Битие 49: 17 – 18) от това племе ще се роди бъдещият Антихрист.

В днешно време, съзнанието за племенна принадлежност се е съхранила предимно сред потомците на Левиевото коляно, част от които (кохените) дори са запазили спомена за произходи си от рода на първосвещеника Аарон.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]