Демофонт (син на Тезей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Демофонт.

Демофонт
митологичен цар на Атика
Edward Burne-Jones - Phyllis and Demophoon - Google Art Project.jpg
Семейство
Баща Тезей
Братя/сестри Акамант
Съпруга Филида
Деца Оксинт

Демофонт (на латински: Demophon; на старогръцки: Δημοφῶν, също Demophoon, Δημοφόων) в древногръцката митология e цар на Атика в периода ок. 1184 до 1148 пр. Хр.

Демофонт е син на Тезей и втората му съпруга Федра – дъщеря на Минос и Пасифея. Има брат на име Акамант, с когото участва в Троянската война. Двамата са между четиридесетте герои, които се скриват в Троянския кон. След войната Демофонт изисква освобождението на баба си Етра, която е отвлечена заедно с Елена. След като Елена му дава право, Агамемнон я освобождава.[1]

По пътя към дома, той спира на брега на тракийските бисалти и се влюбва във Филида, дъщеря на тракийския цар Ситон. Жени се за нея и заминава за Атина. От тъга по отсъстващия си любим, Филида се самоубива, като се преобразява в безлистно бадемово дърво, което след обхващането на Демофонт, започва да прокарва листа.[2] Демофонт и Филида имат син Оксинт, който става цар на Атика (1149/8 – 1135/4 пр. Хр.)

Вероятно той е взел Паладиума от Троя и го е занесъл в Атина. Демофонт се солидаризира с Хераклидите против Евристей. След неговата смърт синът му Оксинт става цар на Атика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний, Reisen in Griechenland, 10, 25, 7.
  2. Аполодор, Bibliotheke, 9, 16

Литература[редактиране | редактиране на кода]