Демофонт (син на Тезей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Демофонт.

Демофонт (на латински: Demophon, на старогръцки: Δημοφῶν, също Demophoon, Δημοφόων) в древногръцката митология e цар на Атика 1184/1183 - 1149/1148 пр.н.е.

Демофонт е син на Тезей и втората му съпруга Федра, дъщеря на Минос и Пасифея. Той е брат на Акамант , с когото участва в Троянската война. Двамата са също между четиридесетте герои, които се скриват в Троянския кон. След войната той изисква освобождението на баба си Етра, която е отвлечена заедно с Елена. След като Елена му дава право, Агамемнон я освобождава. [1]

По времето на връщането му той спира на брега на тракийските бисалти и се влюбва във Филида, дъщеря на тракийския цар Ситон. Той се жени за Филида. Демофонт заминава за Атина и не се завърнал дълго време. Тогава Филида се самоубива от тъга по отсъстващия ѝ любим и е преобразена в безлистно бадемово дърво, което, след обхващането на Демофонт, започнало да прокарва листа.[2] Демофонт и Филида имат син Оксинт, който става цар на Атика (1149/8 - 1135/4 пр.н.е.)

Вероятно той взел Паладиума от Троя и го занесъл в Атина. Демофонт се солидаризира с Хераклидите против Евристей. След неговата смърт неговият син Оксинт става цар на Атика.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Павзаний, Reisen in Griechenland, 10, 25, 7.
  2. Аполодор, Bibliotheke, 9, 16

Литература[редактиране | edit source]