Джовани ди Бичи Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джовани ди Бичи Медичи
флорентински аристократ

Роден
1360 г.
Починал
Флоренция, Италия
ПогребанФлоренция, Италия
Семейство
РодМедичи
БащаАверардо ди Медичи
ДецаКозимо Медичи
Лоренцо ди Джовани Медичи
Джовани ди Бичи Медичи в Общомедия

Джовани ди Бичи Медичи (на италиански: Giovanni di Bicci de' Medici) е основателят на известната и силна династия на Медичите във Флоренция. Баща е на Козимо Медичи (Pater Patriae), и прапрадядо на Лоренцо Медичи (Великолепни). Син е на Аверардо ди Медичи (1320 – 1363), за когото се знае малко.

Джовани е до известна степен незаинтересован от политиката, освен когато не касае него или неговата банка. Често когато трябва да участва във Флорентинското правителство, той предпочита да плати глобата, отколкото да се включи, въпреки че е служил един мандат като гонфалониер.

През 1380 г. той започва да дава пари на заем, влиза в римския клон на чичо му Виери ди Камбио де Медичи и става партньор. Ръководи филиала в Рим с името Vieri e Giovanni de’ Medici in Roma.

Той се жени за Пикарда де Буери и с нейните пари купува през 1393 г. филиал Vieri e Giovanni de’ Medici in Roma в Рим. Две години след смъртта на чичо му Виери ди Камбио де Медичи, той премества през 1397 г. активиността си във Флоренция и основава заедно с фамилията Барди Банка Медичи (Banco Medici). През 1420 г. той предоставя ръководството и финансите на синовете си Лоренцо и Козимо де’ Медичи.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Той има децата:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]