Уилард Гибс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джошуа Гибс)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джозая Уилард Гибс
американски учен

Роден
Починал
Погребан Ню Хейвън, САЩ

Образование Хайделбергски университет
Научна дейност
Област Физика, математика, физикохимия
Образование Йейлски университет
Работил в Йейлски университет
Известен с векторен анализ, статистическа физика, физикохимия
Повлиян Густав Кирхоф, Херман фон Хелмхолц
Повлиял Йоханес ван дер Ваалс, Макс Планк
Подпис JWgibbs-signature.jpg
Джозая Уилард Гибс в Общомедия

Джозая Уилард Гибс (на английски: Josiah Willard Gibbs; р. 11 февруари 1839 — п. 28 април 1903) е американски математик, физик и физикохимик. Завършва университета в Йейл, където по-късно е професор (1871-1903).

Той е един от създателите на векторния анализ, статистическата физика и математическата теория на термодинамиката, която до голяма степен е предопределила развитието на всички съвременни точни науки и на естествознанието като цяло.

Книгата му Векотен анализ от 1881 г., въвежда векторните методи във физиката. С друга своя разработка – За равновесието на хетерогенните вещества (On the Equilibrium of Heterogeneous Substances) от 1876 година, основава физикохимията като наука.

С името му са свързани много величини и понятия от термодинамиката: свободна енергия на Гибс, парадокс на Гибс, Правило за фазите на Гибс—Хелмхолц, триъгълник на Гибс—Розебом, уравнения на Гибс—Дюгем и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Математика“         Портал „Математика          Портал „Физика“         Портал „Физика          Портал „САЩ“         Портал „САЩ