Уилард Гибс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилард Гибс
Josiah Willard Gibbs
американски физик
Josiah Willard Gibbs -from MMS-.jpg
Роден
Починал
28 април 1903 г. (64 г.)
Погребан Ню Хейвън, САЩ

Националност  САЩ
Учил в Хайделбергски университет
Йейлски университет
Научна дейност
Област Физика, математика, физикохимия
Работил в Йейлски университет
Известен с векторен анализ, статистическа физика, физикохимия
Повлиян Густав Кирхоф, Херман фон Хелмхолц
Повлиял Йоханес ван дер Ваалс, Макс Планк
Семейство
Съпруга няма
Подпис JWgibbs-signature.jpg
Уилард Гибс в Общомедия

Джозая Уилард Гибс (на английски: Josiah Willard Gibbs; р. 11 февруари 1839 — п. 28 април 1903) е американски математик, физик и физикохимик. Завършва университета в Йейл, където по-късно е професор (1871-1903).

Той е един от създателите на векторния анализ, статистическата физика и математическата теория на термодинамиката, която до голяма степен е предопределила развитието на всички съвременни точни науки и на естествознанието като цяло.

Книгата му Векторен анализ от 1881 г., въвежда векторните методи във физиката. С друга своя разработка – За равновесието на хетерогенните вещества (On the Equilibrium of Heterogeneous Substances) от 1876 година, основава физикохимията като наука.

С името му са свързани много величини и понятия от термодинамиката: свободна енергия на Гибс, парадокс на Гибс, Правило за фазите на Гибс—Хелмхолц, триъгълник на Гибс—Розебом, уравнения на Гибс—Дюгем и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Математика“         Портал „Математика          Портал „Физика“         Портал „Физика          Портал „САЩ“         Портал „САЩ