Димитър Аржанец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Аржанец
български революционер

Роден
Димитър Аржанец в Общомедия

Димитър (Митре) Георгиев Аржанец е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илинденци в освободения Охрид, 30 ноември 1941 г., отпред: Евтим Апочев, Антон Шибаков и Янко Добринов, отзад: Глигор Гъков, Ламбе Арнаудов, Христо Лапайков, Димитър Аржанец и Ташко Арсов.

Димитър Аржанец е роден през 1876 година в манастира „Свети Спас“ в охридското село Лескоец, тогава в Османската империя. Преселва се със семейството си в Лешани. През 1902 година заедно с брат си Паунко се включва в четата на Никола Русински в района на Долна Дебърца, а след оттеглянето му са четници при Христо Търпев. Участват в срежението от 13 януари 1903 година край Конско, при което загиват войводата и двамата четници Нове Веляновски от Злести и Григор Воденичара от Велгощи. Останалите четници водят ново сражение край Избища, загиват Нове Велянов от Велмей и Георги Касапчето от Ресен, а след това се присъединяват към четата на Никола Митрев. Двамата участват в десетина сражения по време на Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието Димитър Аржанец се предава на австро-унгарския консул и се премества да живее в Охрид. Жени се и има две деца: момче и момиче. Доживява освобождението на Вардарска Македония през 1941 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрация Илинден, бр.134, стр.12
     Портал „Македония“         Портал „Македония