Долище (Област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Долище (Област Кърджали).

Долище
България
Red pog.png
Долище
Област Варна
Red pog.png
Долище
Общи данни
Население 404 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 14,048 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 9152
Тел. код 051104
МПС код В (В)
ЕКАТТЕ 21988
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   - кмет
Аксаково
Атанас Стоилов
(ГЕРБ)

Долище е село в Североизточна България. То се намира в община Аксаково, Област Варна. Старото му име е Влахлар.

География[редактиране | редактиране на кода]

Много са доказателствата за античния характер на с. Долище. Селото се намира на север,на 18км. разстояние от Варна. Разположено е в живописната Батовска долина, която е единствената клисура между гр. Варна,Черно море и река Дунав. Старото име на селото е "Влахлар". Първоначално се знае, че е имало една воденица, която и до днес още съществува и е била на румънец (влах), и оттам селището носи името Влахлар.Жителите на селото са православни християни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището се образувало към 1847 година, когато прииждали турци (черкези) от Кавказ и за първи път те са построили къщи на това място и са живели тук до Освобождението на България. След Освобождението през 1878 година те са напуснали село Влахлар и в селото се заселват българи пришълци от Одринско, които го представляват и днес.Параклисът "Св.св. Кирил и Методий" в с. Влахлар е намерен от сегашните му жители в стара турска джамия, която в края на 1878 година бива посветена на гореспоменатите светии.И в днешни времена празника на селото(събор) се провежда на 24 май ден на Славянската писменост. По време на Априлското въстание през 1876 г. черкези от селото участват в потушването на въстанието като сформират шайки и отиват в Южна България. Участват в унищожаването на село Бояджик. Един от жителите на Влахари,/дн. Долище/ черкезина Джафер бей отвлича от ямболски села пет девойки, които по-късно продава като робини.Край селото се намира чешма наречена Тодорова чешма. С нея са свързани много легенди и истории. Тя е мистично и загадачно място. Според местните в гората живее човек ,който се разхожда чисто гол. Разказва се ,че той бил роден уродлив и тъй като хората му се подигравали той решил да напусне обществото.има и други легенди за призраци,таласъми, и мистериозни същества свързани със селото и с Тодоровата чешма. Без съмнение тя е не толкова известна колкото други места,но все пак е магнит за всички изследователи на пара нормалното. Според някой не потвърдени слухове ,в селото има една голяма бяла къща ,която е обитавана от потомци на прословутия вампит ,,ДРАКОЛА" , който всъщност е и герой от роман. Разказва се ,че те са имигрирали от ,,Трансилвания" и са се преселили в България след убийството на графа. Дракола е всъщност литературен герой,но някой местни могат да се закълнат ,че когато са се сабирали пред пекарната на селото са виждали ,че от саседната висока къща излитат сенки. Най-известната легенда е за ,,Пазитела на чешмата". Местните казват ,че бил свиреп ужасен звяр покрит с гъста черна козина и със светещи очи,който бдял над горите чешмите и над цялата околност. Мнозина в селото не познават тези древни легенди ,а старите хора крият тези неща сякаш се боят от някакво черно зло! ,Най видимият белег за присъствието на ,,Пазителя били отпечатаци, на кората, на дърве напомнящи за оставени от брадва или нож. Така маркирало своята територия зловещото същество. Аз лично говорих с баба си когато бе още жива и тя сподели ,че е чувала ,че създанието имало име започващп с Х В селото има и човек занимаващ се с паранормални явления ,който ми казаха ,че живее в голяма бяля къща срещу пекарната на селото ,,Боряна". Аз не можах да го посетя ,но научих името му ,,Християн,, Простете неграмотността ми.

== Културни и природни забележителности ==1Тодорова чешма. 2 Съществуват вече утвърдени находки, които са открити в землището на с. Долище. Много от посетителите на Археологически музей се възхищават на златните и на сребърните средновековни накити, открити край с. Долище, Варненско.


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]