Дончо Чупаринов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дончо Чупаринов
български революционер

Роден
1894 г.
Починал
16 април 1925 г. (31 г.)

Образование Софийски университет
Дончо Чупаринов в Общомедия

Дончо Василев Чупаринов е български офицер и революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дончо Чупаринов е роден през 1894 година в Панагюрище. Произлиза от уважавано семейство в града, завършва гимназия и завършва право в Софийски университет. Завършва Школата за запасни офицери и участва като офицер в Първата световна война. За проявен героизъм в сраженията при Криволак е награден с орден, а след войната работи като адвокат в София.

През 1921 година Дончо Чупаринов се присъединява към ВМРО на Тодор Александров и участва във въоръжени акции на организацията. През 1922 година се запознава с Иван Михайлов, с когото завързва приятелски отношения. Дончо Чупаринов, заедно с Петър Станчев, поема ръководството на Софийския пункт на ВМРО и изпълнява специални задачи. През пролетта на 1924 година Чупаринов придружава Тодор Александров в пътуването му през Истамбул до Италия[2].

След убийството на Тодор Александров Дончо Чупаринов участва в Горноджумайските събития, организира и конгреса на ВМРО в Сърбиново през февруари 1925 година.[3] След решението за крайното изпълнение на смъртната присъда на Тодор Паница Дончо Чупаринов и Петър Станчев обучават и изпращат Менча Кърничева във Виена.

Дончо Чупаринов загива на 16 април 1925 година при атентата в църквата „Света Неделя“. За него Менча Кърничева пише в спомените си:

Много възпитан и симпатичен човек. Дончо бе незаменим другар на Радко (Иван Михайлов), той никога в живота си не можа да го забрави.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография от сайта на ВМРО-БНД
  2. Шанданов, Петър, Богатство ми е свободата, ИК Гутенберг, София, 2010, стр.140.
  3. VI Конгрес на ВМРО
     Портал „Македония“         Портал „Македония