Държавно първенство по футбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Държавно първенство)
Направо към: навигация, търсене

Държавното първенство (1924 - 1944 г.) е първото общонационално футболно съревнование в България.

Организацията му се поема от основаната в края на 1923 г. Българска национална спортна федерация (БНСФ). По регламент първенството се провежда на принципа на пряката елиминация. В него участват първенците на шестте регионални спортни федерации в страната: Софийска, Тракийска, Севернобългарска, Приморска, Бдинска и Югозападна. Мачовете в тези федерации се играят по точковата система. Двойките отбори на победителите в регионалните групи играят по една среща, като домакинството се определя чрез жребий. При равенство срещата се преиграва, като домакинството се разменя (домакинства отбора, който е бил гост в първата среща). В продължение на три сезона (от 1937/38 до 1939/40) Държавното първенство се провежда във формат на дивизия, като е учредена Национална футболна дивизия от 10 отбора. След това първенството отново преминава в предишния си формат на пряко елиминиране, като през определени сезони в различна степен се въвежда и елиминация след две срещи, вместо след една.

  • През 1941 г. победителя в двойките във всички кръгове на състезанието се определя след две срещи на разменено гостуване, вместо след една, при разменени победи продължава отборът с по-добра голова разлика от двете срещи. При равна голова разлика или при две равенства се играе трета среща. В първенството се включват не само първенците, но и първите няколко отбора от определени спортни области (от Софийската регионална дивизия се увеличават на 3, а на Тракийската и Севернобългарската по 2 клуба).
  • През 1942 г. в първи и втори кръг на състезанието победителите се определят след една среща, като при равенство срещата се преиграва, като домакинството се разменя. В трети и четвърти кръг и на финала победителите се определят след две срещи на разменено гостуване, като при разменени победи продължава отборът с по-добра голова разлика от двете срещи. При равна голова разлика или при две равенства се играе трета среща.
  • През 1943 г. във всички кръгове на състезанието победителите се определят след две срещи на разменено гостуване, като при разменени победи продължава отборът с по-добра голова разлика от двете срещи. При равна голова разлика или при две равенства се играе трета среща.
  • По различни причини първенството не завършва в първото си издание през 1924 г., както и през 1927 г. и 1944 г. От 1945 г. Държавното първенство преминава в Републиканско първенство.

Победители в Държавното първенство[редактиране | редактиране на кода]

Първенство: Flag of Bulgaria.svg Купа:
Първа професионална футболна лига
Държавно първенство (1924-45)
Национална футболна дивизия (1938-40)
Републиканско първенство (1946-48)
Висша футболна лига (2000-03)

Втора професионална футболна лига (западна - източна)
Трета аматьорска футболна лига
Областни аматьорски футболни групи
Елитна юношеска група
Армейско първенство
Женско първенство
Дублираща футболна група (2008-2010)

Национален отбор
Младежки нац.отбор
Женски нац.отбор
БФС
ПФЛ
АФЛ
Футболист № 1
Футболист на футболистите
Голмайстор на България
Купа на България
Царска купа (1924-44)
Купа на Съветската армия (1946-90)
Купа на НРБ (1981-90)

Суперкупа на България
Купа на АФЛ
Купа на БФС (1990-91)
Купа на ПФЛ (1994-97)