Дядо Добри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дядо Добри
Добре Димитров Добрев
български дарител

Дядо Добри от с.Байлово.jpg


Роден
20 юли 1914 г. (103 г.)
Националност България България
Дядо Добри в Общомедия

Добре Димитров Добрев,[1] известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово,[2] е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово.[1] Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си.[1] Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.[3]

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Днес живее много скромно, в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.[4]

Почти всеки ден Добри Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Обществен пример[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри е считан за един от най-висшите морални примери в България в днешно време. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел на фона на упадналите ценностни принципи. Заради лишенията на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи.[3]

Дядо Добри е аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота. Живее в крайна бедност, защото всички пари, които събира, отделя за дарения на български православни храмове. Част от храната си набавя чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Макар и изключително беден, Дядо Добри живее смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включва в реставрациите на църкви и храмове.[3][5]

Дарения[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева[6], събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора.

Обществени признания[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри не е бил официално удостояван с почетни обществени звания. Въпреки това има страница в Интернет, създадена от хора, трогнати от делата му. Домейнът на уеб сайта се превежда буквално „Свети Добри“.[9] Дядо Добри също така има широк кръг почитатели в социалната мрежа „Фейсбук“, където едноименната страница, създадена в негова чест, към октомври 2014 г. има над 225 000 харесвания[10].

Десетки българи популяризират каузите и делата му сред българското общество. Мнозина предлагат да му се издигне почетен паметник или да се удостои с отличието „Човек на годината“.[3] Засега обаче обичта и признанието на хората към неговото дело остават най-голямата награда за достолепния добряк.

В процес на подготовка и заснемане е документален филм, международна продукция на България, САЩ и Германия, за светеца от Байлово, дядо Добри[11].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в Светецът от Байлово Дядо Добри навърши 100 години. // в-к Труд. Посетен на 21 юли 2014 г.
 2. а б Дядо Добри. // БНТ, 17 декември 2010 г. Посетен на 27 септември 2012 г.
 3. а б в г Велева, Деси. Дядо Добре Добрев – божий странник, пътник от бъдещето. // в. „Дума“, 17 декември 2011. Посетен на 27 септември 2012.
 4. Дядо Добри от Байлово – България в Logo of YouTube (2015-2017).svg YouTube – част от филма „Лепта“ (2000 г.), продукция на фондация „Покров Богородичен“
 5. 98-year-old homeless Bulgarian man donates thousands to restore churches
 6. Боянова, Поли. 98-годишният Добри спастри с просия 80 000 лева и ги дари на църкви и манастири. // Блиц (информационна агенция), 4 януари 2012.
 7. а б в Старидолски, Любомир. Райски сънища след Великден. // в. „Стандарт“, 15 май 2012. Посетен на 27 септември 2012.
 8. Дядо Добри – Светецът от Байлово. // Hobyto (електронна медия), 14 ноември 2012.
 9. Уеб сайт на Дядо Добри. //
 10. Харесвания на страницата на Дядо Добри във Фейсбук. //
 11. Уте Еренберг: Дядо Добри е като Майка Тереза – няма друг беден, който да проси, за да дарява

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]