Дядо Добри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дядо Добри

Дядо Добри от с.Байлово.jpg

Роден: 20 юли 1914 г. (101 г.)

Добре Димитров Добрев,[1] известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово[2] е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Той е считан от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово.[1] Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си.[1] Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.[3]

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.[4]

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Обществен пример[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри е считан за един от най-висшите морални примери в България в днешно време. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел на фона на упадналите ценностни принципи. Заради лишенията на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи.[3]

Дядо Добри е аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота. Живее в крайна беднотия, защото всички пари, които събира, отделя за дарения за български православни храмове. Част от храната си набавя чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната душа на стареца. Макар и изключително беден, Дядо Добри живее смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включва в реставрациите на църкви и храмове.[3][5]

Дарения[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева[6], събрани от лични средства и от средства предоставени му от щедри граждани.

Обществени признания[редактиране | редактиране на кода]

Дядо Добри не е бил официално удостояван с почетни обществени звания. Въпреки това дядо Добри има страница в Интернет, създадена от хора, трогнати от делата на стареца. Домейнът на уеб сайта се превежда буквално „Свети Добри“.[9] Дядо Добри също така има широк кръг почитатели в социалната мрежа Фейсбук, където едноименна страница, създадена в негова чест, към октомври 2014 има над 225 000 харесвания[10].

Десетки българи популяризират каузите на Дядо Добри сред българското общество. Мнозина предлагат да му се издигне почетен паметник или да се удостои с отличието „Човек на годината“.[3] Засега обаче обичта и признанието на хората към неговото дело остават най-голямата награда за добрия старец.

В процес на подготовка и заснимане е документален филм, международна продукция на България, САЩ и Германия, за светеца от Байлово, дядо Добри[11].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в Светецът от Байлово Дядо Добри навърши 100 години. // в-к Труд. Посетен на 21 юли 2014.
 2. а б Дядо Добри. // БНТ, 17.12.2010. Посетен на 27 септември 2012.
 3. а б в г Велева, Деси. Дядо Добре Добрев – божий странник, пътник от бъдещето. // в. „Дума“, 17 декември 2011. Посетен на 27 септември 2012.
 4. Дядо Добри от Байлово – България в Logo Youtube.svg YouTube – част от филма „Лепта“ (2000 г.), продукция на фондация „Покров Богородичен“
 5. 98-year-old homeless Bulgarian man donates thousands to restore churches
 6. Боянова, Поли. 98-годишният Добри спастри с просия 80 000 лева и ги дари на църкви и манастири. // Блиц (информационна агенция), 4 януари 2012.
 7. а б в Старидолски, Любомир. Райски сънища след Великден. // в. „Стандарт“, 15 май 2012. Посетен на 27 септември 2012.
 8. Дядо Добри – Светецът от Байлово. // Hobyto (електронна медия), 14 ноември 2012.
 9. Уеб сайт на Дядо Добри. //
 10. Харесвания на страницата на Дядо Добри във Фейсбук. //
 11. Уте Еренберг: Дядо Добри е като Майка Тереза – няма друг беден, който да проси, за да дарява

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]